Ni. Vu. | 19. 10. 2023, 06:15

Egipt se boji reakcije arabskega sveta, zato ni pripravljen sprejeti večjega števila beguncev iz uničene Gaze

Profimedia

Kam se bodo zatekli ljudje, ki bežijo iz Gaze?

Pričakovati je, da bo v luči aktualnega dogajanja na Bližnjem vzhodu Egipt kmalu obiskal britanski zunanji minister. Tudi zaradi tega, ker v javnosti že nekaj časa krožijo namigovanja, da želi Izrael 2,3 milijona prebivalcev Gaze načrtno preseliti v puščavo Sinaj v Egiptu. Na novinarski konferenci je to obravnaval tudi egipčanski predsednik. "Kar se trenutno dogaja v Gazi, je poskus prisiliti civilne prebivalce, da zapustijo svoje domove, svojo domovino in se zatečejo v Egipt. Moje mnenje je, da je to nedopustno," je dejal Abdel Fatah al Sisi. Opozoril je, da bi, če bi se to zgodilo, v Egiptu lahko prišlo do množičnih protestov.

Profimedia

Al Sisi je ob tem poudaril, da bi množična selitev Palestincev z okupiranega območja negativno vplivala na njihovo željo po svobodi, prav tako pa bi bilo za Egipt zelo nevarno, če bi bilo videti, kot da je sodeloval pri takšnem dogovoru z Izraelom. Prepričan je, da bi to vznemirilo javnost v arabskem svetu. Dodal je, da bi prihod večjega števila beguncev poglobilo ekonomsko krizo Egipta in še povečali skrbi glede varnosti nemirni regiji Sinaj.

Al Sisi je predlagal, da bi lahko, dokler Izrael izvaja ofenzivo proti Hamasu, prebivalci nemirnega področja odšli v "izraelsko Negevsko puščavo, saj je Gaza dejansko pod izraelskim nadzorom".

Profimedia

Na severnem Sinaju se je medtem že nabralo na stotine tovornjakov s humanitarno pomočjo. Konvoj čaka na dogovor, ki bo humanitarcem dovolil prečkati mejo na mejnem prehodu Rafa. To je edina prehodna točka v palestinskem ozemlju, ki je ne nadzoruje Izrael, vseeno pa bo moral slednji prižgati zeleno luč za njeno odprtje. Mejni prehod je bil v zadnjih dneh nekajkrat tarča bombnih napadov.

Kot je pojasnil ameriški predsednik Joe Biden, ki se je mudil na obisku v Izraelu, je med pogovori z veljaki dosegel, da bo humanitarna pomoč le prišla v Gazo.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol