Ni. Vu. | 18. 10. 2023, 15:40

Pretresljiva izpoved kirurga iz napadene bolnišnice: "Številne smo našli žive,  vendar jim nismo mogli pomagati"

Profimedia

Kdo je kriv za bombni napad, ki je terjal več kot 500 življenj?

V luči grozljivega raketnega napada na bolnišnico v Gazi je Hamas poudaril, da so Združene države Amerike in zahodne države odgovorne za "vojno proti civilistom", poroča BBC. Osama Hamdan, uradnik Hamasa, je na novinarski konferenci v Libanonu dejal, da ZDA - in vse zahodne države, ki podpirajo Izrael - "prevzemajo popolno odgovornost za vojno proti civilistom v Gazi".

Hamdanovi komentarji so sledili eksploziji v bolnišnici Al Ahli v Gazi. Hamas - ki obvladuje Gazo - je eksplozijo pripisal Izraelu.

Izraelska vojska se obtožb brani, pojasnila je, da je eksplozijo povzročila neuspešna izstrelitev rakete palestinske skupine Islamski džihad, ki velja za drugo največjo militantno skupino na območju Gaze in na Zahodnem bregu. Glede na svoja prepričanja je še nekoliko bolj skrajna kot Hamas.

Profimedia

Fadel Naim, vodja ortopedske kirurgije v napadeni bolnišnici, je medtem postregel s pretresljivo izpovedjo, da je po eksploziji v zgradbi našel polno raztrganih teles in ranjenih ljudi. Dodal je, da je poskušal rešiti kar največ človeških življenj, vendar je bilo ranjenih občutno preveč za ekipo delavcev v bolnišnici: "Številne smo našli žive, vendar jim nismo mogli pomagati."

Prebivalec Gaze Adnan al-Naqa je za AFP ob tem povedal, da je bilo vse v plamenih, trupla pa so ležala vsepovsod: "Otroci, ženske, starejši ljudje …"

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol