Uredništvo | 20. 2. 2024, 22:40

Elon Musk: človek z vgrajenim čipom lahko sedaj z mislimi upravlja miško

Profimedia

Musk želi nov produkt poimenovati Telepathy, prvi uporabniki pa naj bi bili ljudje, ki so izgubili katerega od udov.

Elon Musk je v okviru svoje družbe Neuralink dosegel napredek, ki marsikomu zbuja srh. V človeka so vgradili brezžični čip in ga povezali z delom možganov, ki nadzira gibanje. En mesec po operaciji sodelujoči dobro okreva, Musk poroča, da lahko z mislimi premika računalniško miško

Podrobnosti ni razkril, je pa dejal: "Napredek je dober, zdi se, da je pacient povsem okreval ... in lahko nadzira in premika računalniško miško s svojimi mislimi." Doseči želijo, da bi lahko z mislimi tudi klikal in z miško vlekel stvari. 

Musk je pretekli mesec sporočil, da je družbi uspelo izvesti prvo operacijo, kjer so vsadili čip v predel možganov, ki nadzira gibanje. Preteklo leto je dobil namreč dovoljenje za izvedbo posega v človeka. Njegov cilj je izumiti čipe, ki bodo človeku omogočili nadzor nad računalnikom s samimi mislimi. 

Vendar pa bogataš ne želi spregovoriti o podrobnosti operacije, pripravljen ni razkriti nobenega dokaza o tem, kako pacient po operaciji okreva in kakšen je rezultat, zato ni povsem jasno, kako velika prelomnica v napredku se je dejansko zgodila. Musk želi nov produkt poimenovati Telepathy, prvi uporabniki pa naj bi bili ljudje, ki so izgubili katerega od udov.

Vsadki naj bi bili namenjeni povezovanju človeških možganov z računalniki s ciljem, da jim ti ponudijo pomoč. Tako bi lahko na primer paralizirani ljudje nadzorovali telefone ali računalnike, slepim ljudem pa bi vrnili vid. "Predstavljajte si, da bi lahko Stephen Hawking komuniciral hitreje kot hitri tipkar. To je cilj," je pojasnil Musk.

Izdelek naj ne bi bil dostopen širši javnosti v bližnji prihodnosti. Musk pa ni prvi, ki je vgradil čip v človeške možgane - prvi so se tega lotili pri firmi Synchron leta 2021. Synchron je glede svojega proizvoda v začetku letošnjega leta povedal, da so vsi pacienti, v katere so vgradili čip, močno paralizirani in da lahko s pomočjo čipa uporabljajo osebne računalnike in izvajajo rutinske digitalne aktivnosti, kot so pisanje sporočil, pošiljanje emailov in online nakupovanje.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord