Uredništvo | 20. 2. 2024, 20:05

V zgodovino se je zapisal 8-letni čudežni otrok (ne boste verjeli, kaj je dosegel)

Facebook profil/24chess

Kaushik se je rodil v Indiji leta 2015 in si že ustvaril ime, ko je zmagal na veliko mladinskih tekmovanjih po svetu. 

8 let star Ashwath Kaushik se je zapisal v zgodovino, ker je v šahu premagal šahovskega velemojstra, s tem pa je postal najmlajši igralec šaha, ki je kadarkoli premagal velemojstra na klasičnem tekmovanju. 

Fant iz Singapurja je v četrti rundi tekme v Švici premagal Jaceka Stopa, 37-letnika iz Poljske. Podobna situacija je šahovskim oboževalcem znana izpred enega meseca, ko je 8-letni Leonid Ivanovic premagal velemojstra in s tem postal prvi šahist, mlajši od 9 let, ki mu je to uspelo. Vendar pa je Ashwath pet mesecev mlajši, kot je bil Srb Leonid, ko je premagal Stopa. 

"Bilo je izjemno vznemirljivo in čudovito, ponosen sem na svojo igro, še posebej ker mi ni šlo preveč dobro na eni točki, ampak sem si opomogel," je Kaushik povedal za Chess.com po tekmi, kjer je zmagal.

Kaushik se je rodil v Indiji leta 2015 in si že ustvaril ime, ko je zmagal na veliko mladinskih tekmovanjih po svetu. Na tekmi v Švici je pristal na 12. mestu, vanj pa so položeni veliki upi, saj ga čaka še desetletja tekmovanj, kjer si bo pridobil nove izkušnje.

V intervjuju za Chess.com je njegov oče povedal, da z mamo nimata nobenih šahovskih izkušenj, zato so bili vsi presenečeni nad sinovim talentom. Kaushik vadi po sedem ur na dan, kar utrjuje njegov neverjetni talent.

"Prav neverjetno je, ker v družini nimamo nobene tradicije športa. Vsak dan prinaša nova odkritja in včasih se lovimo, ko iščemo pravo pot zanj," je še povedal njegov oče.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol