18. 6. 2022, 19:38

Elon Musk obljublja, da se bo selitev na Mars začela TEGA leta

NASA

Prostora je zaenkrat še dovolj, bi se pridružili? To potrebujete za pot.

Šef SpaceX-a je nedavno presenetil z napovedjo, da bo njegovo podjetje do leta 2050 zgradilo več kot tisoč raket Starship, ki bodo na Mars odpeljale nič manj kot milijon ljudi.

Zaenkrat sicer še nobeno njegovo plovilo ni prišlo do Marsove orbite, to naj bi se zgodilo letos poleti. A pred tem mora Starship dobiti še dovoljenje Zvezne uprave za letalstvo, zaplete se lahko predvsem z vplivom vesoljske ladje na okolje na Zemlji.

A ameriška vesoljska agencija Nasa je le ena od mnogih, ki so skeptični do Muskovih velikopoteznih načrtov.

Po njenih precej bolj konzervativnih načrtih naj bi, sicer s SpaceX-ovo pomočjo, prve ljudi na Mars poslali v 30-ih in 40-ih letih tega stoletja, sledile bodo dolgoletne raziskave. Prvi “Marsovci” naj bi bili predvsem znanstveniki in izurjeni strokovnjaki, ki bodo najprej trenirali na Luni in poskusili odgovoriti na nekatera ključna vprašanja, med drugim, kako se bodo astronavti premikali po dolgem letu, med katerim bodo izgubili skoraj vse mišice

NASA

A Musk vztraja. Leta 2050 bo naselil Mars in pri tem ne bo izbirčen. S seboj bo vzel vsakega, ki bo za pot pripravljen plačati 95.000 evrov.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord