11. 10. 2023, 13:42 | Vir: STA

Musk posvarjen: po družbenem omrežju X se širijo nezakonite vsebine in dezinformacije glede dogajanja v Izraelu

Profimedia

Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton je v torek v pismu spomnil lastnika družbenega omrežja X Elona Muska glede dolžnosti odstranjevanja nezakonite vsebine v povezavi z napadi gibanja Hamas na Izrael. Opozoril je, da se po družbenem omrežju X širijo nezakonite vsebine in dezinformacije glede dogajanja v Izraelu.

"Po terorističnih napadih Hamasa na Izrael smo dobili namige, da se vašo platformo izkorišča za širjenje nezakonitih vsebin in dezinformacij," je zapisal Breton v pismu, ki ga je objavil tudi na X.
Kot je dodal, so v Bruslju dobili informacije o zmanipuliranih fotografijah in posnetkih, ki naj bi nastali celo v videoigrah.

Breton je v pismu spomnil Muska na novo evropsko zakonodajo o večjih spletnih platformah, v okviru katere mora biti jasno označeno, katera vsebina je dovoljena in katera ne. "To je še toliko pomembneje, ko gre za nasilno in teroristično vsebino, ki se očitno širi po vaši platformi," je opozoril Breton. Obenem bi se moralo takšne objave čim prej zbrisati.

Profimedia

Musk odgovarja

Musk je v odgovoru pozval Bretona, naj navede vse domnevne sporne objave, "zato da jih bo javnost lahko videla". Komisar pa je vztrajal pri svojem. "Poročila vaših uporabnikov in oblasti o lažnih informacijah in poveličevanju nasilja so vam dobro poznana," je dodal. Musk se je tudi v kasnejšem odgovoru naredil nevednega in zahteval informacijo o teh spornih vsebinah.

Sicer pa je tudi omrežje X poročalo, da so konec tedna posredovali proti več deset tisoč objavam, ki so prikazovale nasilje ali sovražni govor. Obenem so odstranili številne nove profile, ki so bili povezani s Hamasom.

Breton je danes medtem napovedal svoj prihod na družbeno omrežje Bluesky, tekmeca X. "Dobro jutro! Čeprav trava na drugi strani ni (vedno) bolj zelena, je nebo včasih (...) bolj modro. Ostanimo v stiku," je na X zapisal komisar. Ob tem je objavil svojo sliko z omrežja Bluesky.