D. D. | 11. 10. 2023, 13:08

Izrael slavi 25-letnico, ki se je zoperstavila Hamasu in ubila 5 teroristov (zgodba o pogumu in junaštvu)

YouTube/posnetek zaslona/fotomontaža

Med brutalnimi napadi Hamasa na Izrael se je 25-letnica odločila, da ne bo sedela križem rok in kar tako čakala na prihod vodov smrti. Pogumna ženska je prijela za orožje in postala junakinja celotnega Izraela.

V osrčju nemirov se včasih rodijo tudi zgodbe o izjemnem pogumu in junaštvu. V konfliktu na Bližnjem vzhodu je svet očarala prav takšna zgodba: zgodba 25-letne Izraelke, ki je med brutalnimi napadi Hamasa na njeno državo pokazala izjemen pogum. 

Medtem ko so Gazi bližnji kibuci (v izraelskem okolju prostovoljna zadružna skupnost kmetov) v napadih utrpeli velike izgube, je kibuc Hamasam Nir Am zaradi hitre reakcije 25-letne ženske postal neprebojna trdnjava. Inbal Lieberman, varnostna koordinatorka kibuca Nir Am, je v soboto zgodaj zjutraj slišala eksplozije, ko so teroristi izvedli nenaden napad na Izrael. Ugotovila je, da so zvoki drugačni od tistih, ki jih je slišati med običajnimi raketnimi napadi na kibuc, ki se nahaja nedaleč od območja Gaze. Odločila se je za takojšnje ukrepanje. 

Pogum brez primere

Pripadniki Hamasa, verjeli ali ne, niso bili kos neustrašni Izraelki, ki je rešila celoten kibuc tako, da je odprla orožarno, opremila svojo 12-člansko varnostno ekipo s strelnim orožjem in usklajevala njihov odziv na napad. Člane ekipe je razporedila na strateške položaje po celotnem naselju in postavila zasede, kakopak v želji, da bi se napadalci ujeli v past. Liebermanova je sama ubila pet teroristov (njeni soborci še dodatnih 20), hkrati pa je Nir Am spremenila v neprebojno trdnjavo, piše Daily Mail

"Bilo je neverjetno. Moj mož je bil del enote v pripravljenosti, ki je delala na preprečevanju novih žrtev. Slišali so strele in sami stopili v stik z drugimi pripadniki enote v pripravljenosti in z Inbal. Razumeli so, da morajo biti v pripravljenosti. Vendar se je Inbal odločila, da ne bo čakala. Dejstvo, da je to storila zgodaj, je preprečilo na desetine žrtve," je povedala Ilit Paz, kulturna koordinatorica v Nir Amu. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol