11. 10. 2023, 13:31 | Vir: STA

Zmanjšanje emisij metana je nujno, preprečili bi lahko skoraj milijon prezgodnjih smrti

Profimedia

Emisije metana iz fosilnih goriv je treba takoj zmanjšati, če želimo omejiti globalno segrevanje ozračja, je poudarila Mednarodna agencija za energijo (IEA). Znatna zmanjšanja naj po navedbah agencije ne bi bila draga, dosežemo pa jih lahko z že obstoječo tehnologijo.

Čeprav je metana v ozračju precej manj kot ogljikovega dioksida, pa mu lahko do danes pripišemo okoli 30 odstotkov krivde za dvig temperature na globalni ravni, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Metan se v ozračju zadržuje približno desetletje, vendar energijo vsrkava veliko hitreje kot ogljikov dioksid, zato se kratkoročno zmanjšanje emisij tega toplogrednega plina zdi kot hitra rešitev za omejevanja globalnega segrevanja in izboljšanja kakovosti zraka.

Profimedia

Emisije metana bi lahko zmanjšali z obstoječimi tehnologijami

"Takojšnje zmanjšanje emisij metana je potrebno za omejitev povprečnega dviga temperature za 1,5 stopinje Celzija," so zapisali pri IEA. Kot so poudarili, tudi znatno zmanjšanje rabe fosilnih goriv ne bo pomagalo, če bomo pri tem zanemarili metan. V tem primeru bo namreč dvig povprečne svetovne temperature do leta 2050 presegel 1,6 stopinje Celzija, je agencija še zapisala v poročilu.

Ob tem so pri IEA izpostavili, da bi lahko 75 odstotkov emisij metana, ki so povezane z nafto in zemeljskim plinom, ter polovico emisij, ki nastanejo pri uporabi premoga, zmanjšali z že obstoječimi tehnologijami.
Kot so še poudarili, zmanjšanje emisij metana ne bi bilo koristno samo za okolje, ampak bi do leta 2050 preprečilo tudi skoraj milijon prezgodnjih smrti zaradi izpostavljenosti ozonu in izgubi 90 milijonov ton pridelkov.

Obeti niso optimistični, saj zadnje poročilo IEA razkriva, da je energijski sektor lani proizvedel 135 milijonov ton emisij metana, kar je nekoliko več kot leto prej.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol