M. P. | 5. 5. 2022, 19:20

Ena najbolj slikovitih slovesnosti spet na ameriških ulicah

Profimedia

V ZDA  potekajo slovesnosti ob prazniku 5. maj (Cinco de Mayo), ali veste, za kakšno praznovanje gre?

Praznik Cinco de Mayo (5. maj) slavi mehiško kulturo, dediščino, hrano in pijačo. Številne parade priseljencev iz Mehike, njihovih potomcev in drugih Američanov po državi potekajo že od začetka maja. 

Parade, ples in mehiška glasba

Mehiški priseljenci in domorodni prebivalci območja, ki so ga ZDA zavzele od Mehike, praznik slavijo od konca 19. stoletja.

Dan zmage mehiških sil nad francoskimi leta 1862 v Puebli je praznik tudi v Mehiki, vendar pa tega zunaj zvezne države Puebla skorajda ni mogoče opaziti. V sami Puebli se praznik obeležuje z državljansko parado, na kateri nastopajo šolski otroci, študenti in vojaki. Ta se vije tudi vzdolž ulice, z imeno Cinco de Mayo.

Kmalu po prvi je sicer prišlo do druge bitke pri Puebli in takrat so slavili Francozi, ki so Mehiko za kratek čas predali v upravljanje avstrijskemu cesarstvu.

Američani obožujejo uvožen praznik

Iz Mehike uvožen praznik se praznuje v mestih po vsej Severni Ameriki. Na ta dan ameriške družine obiskujejo mehiške restavracije in uživajo v najboljših mehiških specialitetah.

A.R.

Ob polnih krožnikih tortilj in okusnih mehiških tacosov, je obvezna tudi 'margarita', priljubljen koktajl, sestavljen iz tekile in limoninega soka, s soljo na robu kozarca.

Otroci ob tem pijejo sok, ter kasneje na vrtnih zabavah s palico tolčejo viseče 'pinjate' - balon, obložen s papirjem in napolnjen s sladkarijami.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Page Six (@pagesix)

Cinco de Mayo lahko praznujete tudi vi. Če ste v službi, si lahko za Zoom sestanek omislite mehiško sombrero in s kolegi virtualno nazdravite s kozarcem tekile (ki jo seveda spijete po koncu delovnega časa).