2. 5. 2022, 19:28 | Vir: STA

Kakšen DOGOVOR so dosegli energetski ministri EU glede plačevanja ruskega plina?

Bobo

Evropska energetska podjetja morajo naslednje plačilo ruskega plina opraviti sredi maja, a kot so se dogovorili, Putinovih zahtev pri tem ne bodo upoštevali.

Ministri EU za energetiko so se glede plačevanja ruskega plina v rubljih na izrednem zasedanju v Bruslju strinjali, da je treba spoštovati sankcije proti Rusiji in obstoječe pogodbe, je po srečanju povedala francoska ministrica Barbara Pompili. Evropska komisija je ob tem napovedala dodatne smernice glede plačevanja v rubljih.

"Lahko potrdim, da so vse članice povedale, da je treba izvajati sankcije in spoštovati pogodbe, ki vključujejo plačilo v evrih," je po zasedanju glede plačevanja ruskega plina v rubljih povedala francoska ministrica za ekološki prehod.

Sledile bodo dodatne smernice državam

Evropska komisarka za energijo Kadri Simson je ob tem pojasnila, da plačevanje ruskega plina v skladu z ruskimi zahtevami, ki predvidevajo plačevanje prek dveh računov pri ruski banki Gazprombank, pri čemer ruske oblasti pretvorijo evre v rublje, predstavlja kršitev sankcij proti Rusiji.

Države članice Evropske unije še vedno niso enotne glede embarga na uvoz ruske nafte. Temu najglasneje nasprotuje Madžarska, medtem ko se za to močno zavzema Poljska. Nemčija in Avstrija pa sta omilili svoje stališče in sta pripravljeni sprejeti embargo. 

Simsonova je napovedala, da bo komisija na zahtevo ministrov za energetiko pripravila dodatne smernice za države in podjetja, kaj je v okviru sankcij dovoljeno in kaj ne.

Osodba Gazporma zaradi nedostave plina Poljski in Bolgariji

Ministri so sicer po besedah Pompilijeve odločno obsodili enostransko odločitev ruskega podjetja Gazprom, ki je pretekli teden ustavil dobavo plina Poljski in Bolgariji, ker ga nista plačali v rubljih. "Ponovno smo potrdili enotnost in solidarnost vseh držav članic," je dejala ob tem.

Po mnenju Simsonove pa enostranska odločitev Gazproma pomeni novo točko preloma v trenutni krizi. "To je neupravičena kršitev obstoječih pogodb in opozorilo, da je lahko katerakoli država naslednja," je dejala.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec