24. 2. 2023, 07:20 | Vir: STA

Eno leto pozneje: kako je ruska invazija na Ukrajino preoblikovala svet

Profimedia

Kakšno je stanje, bo kmalu konec ruske agresije?

Mineva leto dni, odkar je ruski predsednik Vladimir Putin spro┼żil invazijo na Ukrajino. Pri─Źakovanje Rusije, da bo "posebna voja┼íka operacija", kot jo imenuje Kremelj, trajala le nekaj dni, se po silovitem ukrajinskem odporu ni uresni─Źilo. Vojna, ki ji ni videti konca, je zahtevala grozovit davek in ima posledice globalnih razse┼żnosti.

Spomnimo na prvi napad

Pred enim letom, 24. februarja okoli 5. ure zjutraj po kijevskem ─Źasu (4.00 po srednjeevropskem ─Źasu), so prve ruske rakete padle na ukrajinsko zemljo, kar je ozna─Źilo za─Źetek najve─Źjega in najbolj krvavega voja┼íkega napada v Evropi po 2. svetovni vojni.

Profimedia

Putin, ki je napad 24. februarja lani utemeljil s tem, da Ukrajina izvaja genocid na rusko govore─Źem vzhodu dr┼żave, je s tem spro┼żil najhuj┼íi konflikt v Evropi po drugi svetovni vojni, ki mu ob nepripravljenosti na mirovna pogajanja obeh strani ni videti konca.

Vojna je zahtevala grozovit davek

Spro┼żila je najve─Źjo begunsko krizo po drugi svetovni vojni v Evropi ÔÇô osem milijonov beguncev in ve─Ź kot pet milijonov notranje razseljenih. Zahtevala je ve─Ź deset tiso─Ź ┼żrtev, tudi civilnih, uni─Źeno gospodarstvo Ukrajine.

Zaradi neizzvane ruske agresije je izgubilo domove na milijone Ukrajincev ÔÇô okoli 150 tiso─Ź stanovanjskih zgradb je bilo po┼íkodovanih ali popolnoma uni─Źenih.

Evropa pomaga Ukrajini

Ruska agresija je naletela na oster odziv zahodnih dr┼żav, ki so proti Moskvi uvedle sankcije ter za─Źele dobavljati voja┼íko pomo─Ź Ukrajini.

Zaradi velike odvisnosti od ruskih energentov se zlasti Evropa soo─Źa z energetsko krizo, ki je spro┼żila vsesplo┼íno draginjo, vojna je ogrozila tudi prehransko varnost v svetu.

Se bo vojna kmalu kon─Źala?

Pred obletnico se je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski v ─Źetrtek poklonil vsem, ki so umrli. V ─Źustvenem sporo─Źilu je obljubil, da bo Moskva odgovarjala za nasilje in izrazil prepri─Źanje v zmago.

Profimedia

Ob obletnici bosta potekala zasedanje Varnostnega sveta ZN na ministrski ravni in virtualno sre─Źanje voditeljev skupine G7.

Spremljajte Metropolitan na dru┼żbenih omre┼żjih Facebook, Instagram in Twitter.