13. 5. 2022, 17:29 | Vir: STA

Erdogan: "Finska in Švedska sta gostišče terorističnih organizacij."

Profimedia

Turški predsednik se je na morebiten vstop dveh severnoevropskih držav v Nato odzval zelo kritično. Kaj je povedal?

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je bil kritičen do morebitne pridružitve Finske in Švedske zvezi Nato. Po njegovih besedah sta skandinavski državi praktično "gostišče terorističnih organizacij", kot je v Turčiji prepovedana Kurdska delavska stranka (PKK).

Turškega predsednika moti tudi Grčija

Turški voditelj je državi obtožil, da dajeta zatočišče članom PKK in skrajno levičarske Revolucionarne ljudske osvobodilne stranke - Fronta (DHKP-C). Dejal je tudi, da so nekdanji turški voditelji "naredili napako", ko so leta 1952 dali zeleno luč za članstvo sosednje Grčije v Natu. Atene je obtožil, da manipulirajo z Natom proti Turčiji.

Na željo po vstopu v Nato vplivala vojna v Ukrajini

Profimedia

Finska in Švedska sta po desetletjih nevtralne drže blizu morebitni odločitvi za prošnjo za članstvo v Natu. Finska naj bi dokončno odločitev sporočila v nedeljo, do takrat naj bi svoje mnenje podali tudi na Švedskem vladajoči socialdemokrati. Javnomnenjski preobrat glede članstva v zavezništvu v obeh državah je povzročila ruska invazija na Ukrajino.

Vse odločitve zavezništva morajo biti sicer izraz skupne volje vseh držav članic, kar pomeni, da se sprejemajo s soglasjem.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.