10. 7. 2024, 08:41 | Vir: STA

Evropa uspešno izstrelila raketo v vesolje (njen sestavni del tudi merilni sistemi slovenskega podjetja)

X/European Space Agency

Evropska raketa je v vesolje ponesla in uspešno namestila več satelitov.

Evropska raketa Ariane 6, za katero je trboveljsko podjetje Dewesoft zagotovilo merilne sisteme, je v torek z izstrelišča na Francoski Gvajani prvič poletela v vesolje. Nosilna raketa je uspešno namestila satelite, je sporočila Evropska vesoljska agencija (Esa). Od koncu odprave je prišlo do manjšega zapleta, ki ne ogroža naslednje odprave.


  
Ariane 6 je uspešno opravila vzlet, izstrelitev v orbito in namestitev satelitov, je sporočila Esa. "Evropa je vstopila v novo obdobje vesoljskih poletov, ki nas bo poneslo v vesolje in nam omogočilo uresničiti naše ambicije na svetovnem prizorišču," je zapisala agencija na omrežju X. Raketa je na višini 580 kilometrov namestila devet satelitov.

Naslednja odprava predvidena decembra

Ob koncu odprave, ko je bilo predvideno, da zgornja stopnja rakete na poti nazaj na Zemljo zgori, se je sicer zgodil zaplet.

Pomožni pogon v zgornji stopnji se je najprej zagnal, nato pa se je iz neznanih razlogov ustavil, je povedal vodja proizvajalca raket ArianeGroup Martin Sion. To pomeni, da se povratni kapsuli na krovu nista sprostili. Zgornja stopnja raketa zato ostaja v vesolju s pritrjenima kapsulama. Vse ostalo je potekalo po načrtu, je dodal Sion.

Naslednja odprava je sicer predvidena decembra. Leta 2025 bo nato raketa predvidoma opravila še šest, leta 2026 pa osem poletov.

V raketo vgrajeni slovenski merilni sistemi

Izstrelitev Ariane 6 je poskus Ese, da se po letih zaostanka uspešneje spoprime s svetovno konkurenco na področju vesoljskih tehnologij, zlasti pri prenosu satelitov v vesolje. Razvoj je stal okoli 4,5 milijarde evrov. Njene merilne sisteme, ki omogočajo zajem podatkov v najzahtevnejših razmerah, je zagotovilo trboveljsko podjetje Dewesoft.

Prvi poskus izstrelitve je bil načrtovan za leto 2020, vendar je raketa Ariane 6 zaradi pandemije covida-19 in ponavljajočih se tehničnih težav ostala na tleh, kar je Evropo prikrajšalo za neodvisno pošiljanje težjih tovorov v vesolje. Ariane 6 je sicer naslednica rakete Ariane 5, ki je julija lani po 27 letih zadnjič poletela v vesolje in tja ponesla dva satelita.

Novo na Metroplay: "Največja ovira je davčni sistem" | Blaž Brodnjak