13. 10. 2023, 21:55 | Vir: STA

Evropska država zvišala stopnjo teroristične ogroženosti na najvišjo

Profimedia

Če se odpravljate tja, bodite previdni. 

V Franciji so po napadu z nožem, v katerem je bil na severu države danes ubit učitelj, dve osebi pa huje ranjeni, zvišali stopnjo teroristične ogroženosti na najvišjo. Odločitev je sprejela premierka Elisabeth Borne po varnostnem vrhu, ki ga je po napadu sklical francoski predsednik Emmanuel Macron.

V eni od srednjih šol v mestu Arras na severu Francije je dopoldne moški, oborožen z nožem, do smrti zabodel učitelja in huje ranil dva človeka, pri tem pa vzklikal Alah je velik, je sporočila policija.

Profimedia

Po poročanju francoskega časnika Le Figaro, ki se sklicuje na vire na notranjem ministrstvu, je napadalec 20-letni nekdanji učenec šole čečenskega rodu. Je stari znanec policije in je v policijskih kartotekah označen kot islamski skrajnež. Policija je prijela tudi napadalčevega brata, ki se je zadrževal v bližini nekega drugega šolskega poslopja, a ni bil oborožen.

Še en poskus napada

Prizorišče napada je popoldne obiskal predsednik Macron. Francoze je pozval, naj ostanejo enotni in se zoperstavijo barbarstvu islamističnega terorizma. Povedal je tudi, da je bil tudi v "neki drugi francoski regiji" poskus napada, da pa ni uspel. Podrobnosti ni navedel.

Francoski mediji so pred tem poročali, da so v mestu Limay zahodno od Pariza prijeli moškega, ki je izstopil iz molilnice blizu ene od tamkajšnjih srednjih šol, pri sebi pa je imel manjši kuhinjski nož. 24-letni moški je francoskim oblastem znan kot skrajnež, za zdaj pa ni znano, kakšne namene je imel.

Napad v Arrasu se je zgodil med naraščanjem napetosti v številčni francoski muslimanski in judovski skupnosti zaradi konflikta med Izraelom in skrajnim palestinskim gibanjem Hamas. Francoski notranji minister Gerald Darmanin je po poročanju britanske BBC dejal, da nedvomno obstaja povezava med tem konfliktom in napadom v Arrasu.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol