Nikola Vuković | 21. 9. 2023, 12:22

Evropski parlament kljub napovedim o reformi azilne politike ustavil pogajanja s članicami EU

Profimedia

Azilna in migracijska politika je ena najpomembnejših politik Evropske unije v 21. stoletju, še posebej pomembna pa je bila med in po prvi migrantski krizi.

Ker se svet danes vnovič sooča z vedno več migracijami, tako prisilnimi kot prostovoljnimi, je politika do migrantov v zadnjem času spet zasedla eno glavnih mest na seznamu prednostnih nalog Evropske unije.

Vojna v Ukrajini, pa tudi konflikti v nekaterih bolj oddaljenih delih sveta, so privedli do velikega števila prisilnih migracij, ki predvsem v Evropi predstavljajo velik problem. V prvi vrsti gre za kriminal, tihotapljenje, nezakonite prehode, kršenje človekovih pravic, pa tudi za postopke vključevanja migrantov v predvsem pravni in izobraževalni sistem države, v kateri so zaprosili za azil.

Države Evropske unije se zavedajo težav, s katerimi se Evropa trenutno sooča, zato poskušajo doseči skupne rešitve in reforme, ki bi sčasoma spremenile stanje na več področjih. Ena od predlaganih reform se nanaša na azilno in migracijsko politiko. Poslanci evropskega parlamenta so o reformi razpravljali na več prejšnjih zasedanjih, zadnja novica pa se nanaša na začasno prekinitev pogajanj.

Armin Durgut/PIXSELL/BOBO

Kot so sporočili iz Strasbourga, je evropski parlament začasno prekinil pogajanja z državami članicami EU o reformi azilne politike. Kot so zapisali v sporočilu, so "vsi različni deli pakta o migracijah in azilu med seboj povezani, nadaljevanje pogajanj le v določenih delih pa bi lahko pripeljalo v slepo ulico in s tem ogrozilo široko podporo, ki jo reforma uživa v parlamentu". Sporen del reforme, o katerem države niso dosegle soglasja, se nanaša na "odlok o kriznih razmerah". Ob pomanjkanju soglasja se je evropski parlament odločil začasno prekiniti medinstitucionalna pogajanja o drugih delih pakta, povezanih z "uredbo o zbiranju prstnih odtisov" in "uredbo o postopkih varnostnega pregleda na zunanjih mejah EU". 

V času, ko se meje EU soočajo z velikim številom nezakonitih prehodov migrantov ter tudi z naraščanjem števila migrantov, ki prihajajo iz Rusije, Ukrajine in tudi z vojnih območij drugod po svetu, stagnacija reform na področju migracijske in azilne politike ne more biti preveč vesela novica za nikogar na območju Evrope. V prihodnjih dneh bo pomembno spremljati, kaj se bo dogajalo na mejah držav EU, kamor migranti prihajajo z vseh strani, pa tudi z omenjenim zastojem v pogajanjih o reformah. Države članice EU bodo zagotovo morale čim prej najti soglasje o številnih vprašanjih, da bo Evropa ostala čim bolj varna za vse ljudi, ki živijo na njenih tleh.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol