Nikola Vuković | 21. 9. 2023, 11:26

Ilegalni prehodi meje: policija okrepila nadzor na najbolj kritičnih območjih (rezultati so več kot vzpodbudni)

Profimedia

V Posavju, v naseljih Rigonce, Dobova in Obrežje, kjer je najbolj kritično, so letos zabeležili že okoli 32.500 nezakonitih prehodov.

V zadnjih dneh se v slovenski javnosti vse pogosteje omenja problematika povečanega števila nezakonitih prehodov meje. Najprej smo se na seji DZ pred dnevi udeležili pogovora predsednika vlade Roberta Goloba s poslanci opozicije (predvsem iz vrst SDS), ki so opozorili, da je število nezakonitih prehodov kritično in precej višje kot v preteklem obdobju med njihovo vlado. Na očitke je slovenski premier odgovoril, da je to problem celotne Evropske unije, s čimer je nekako odvzel odgovornost za novonastalo situacijo.

Položaj z migranti je izkoristila opozicija (predvsem SDS Janeza Janše, največja opozicijska stranka), ki je poleg razprave v DZ, kjer je svoje poglede predstavila poslancem in predsedniku vlade, poslala tudi pismo, v katerem je opisala trenutne varnostne razmere in predlagala naslednjih korakov. Poslanci opozicije vse skupaj spremljajo tudi skozi dogajanje v Italiji, ki ima težave s stalnim tokom ilegalnih migrantov, ki prihajajo preko otoka Lampedusa. Rešitev je skupaj z italijansko vlado iskala tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, kar je prestrašilo opozicijo, ki meni, da bo po umiritvi razmer in navalu v Italijo balkanska pot za vstop migrantov preobremenjena.

Oglasili so se tudi uradniki

V teh dneh so se oglasili še nekateri drugi državni funkcionarji, tudi državni sekretar na MZZ Marko Štucin, ki je le ponovil besede premierja Goloba s seje DZ.

Profimedia

Novoimenovani direktor policije Senad Jušić je medtem hrvaško policijo pozval k povečanju sodelovanja na skupni meji, da bi zmanjšali število nezakonitih prehodov in zaščitili lokalno prebivalstvo na najbolj kritičnih območjih.

V Posavju poostren nadzor

Po vsem tem so nekateri mediji danes poročali, da je slovenska policija v Posavju okrepila nadzor na najbolj kritičnih mestih, kjer je največ nezakonitih prehodov. Policijska uprava Novo mesto je predstavila ukrepe za zmanjšanje migracijskega bremena na območju Posavja. Policija skuša prebežnike prestreči čim bližje meji, da ilegalni migranti ne bi zašli v naselja in povzročali težav lokalnemu prebivalstvu.

Policisti so uspeli zmanjšati število nezakonitih prehodov

V Posavju, v naseljih Rigonce, Dobova in Obrežje, kjer je najbolj kritično, so letos zabeležili že okoli 32.500 nezakonitih prehodov, policija pa je po podatkih, ki jih je predstavila, na teh območjih okrepila nadzor in tehnična sredstva. Kar bi Posavce lahko prav zdaj razveselilo, je to, da je po sprejetih ukrepih policija sporočila, da se je število nezakonitih prehodov zmanjšalo za trikrat in da zdaj dnevno mejo nezakonito prečka od 120 do 200 migrantov. Na javnost so se obrnili tudi policisti, ki so poudarili, da opažajo, da so bili že pred vstopom Hrvaške v schengensko območje preusmerjeni migracijski tokovi z območja Bele krajine na območje Posavja.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol