Nikola Vuković | 20. 9. 2023, 13:56

Slovenija se sooča s težavo, ki skrbi tudi Janeza Janšo: "Podatki o velikem porastu kriminala so ..."

Profimedia

Prvak SDS pravi, da je vse skupaj zelo zaskrbljujoče.

V teh dneh je v Sloveniji ena glavnih tem med politiki, poleg - seveda -  reševanja posledic poplav, veliko število ilegalnih migrantov, ki skušajo ali jim je že uspelo prečkati skupno mejo s Hrvaško. Ena največjih težav današnjega časa, s katero se najbolj sooča Evropska unija, ni zaobšla niti Hrvaške niti Slovenije. O njej so razpravljali tudi v slovenskem parlamentu, kjer sta glavno vlogo odigrali Gibanje Svoboda in SDS.

SDS želi sklic nujne seje sveta za nacionalno varnost

SDS je zaradi povečanega števila nezakonitih prehodov državne meje predlagal vladi sklic nujne seje sveta za nacionalno varnost, ki bi obravnavala temo migracij in širše varnostne situacije v državi. V zvezi s tem so vladi predlagali več naslednjih korakov, ki vključujejo srečanje z odgovornimi v hrvaški vladi in stalni policijski nadzor na najbolj ranljivih delih meje.

"Podatki o velikem porastu kriminala v okolici migrantskih centrov, pa tudi drugod, so zaskrbljujoči," je na družbenem omrežju X zapisal prvak SDS Janez Janša, potem ko je vlado pozval k takojšnjemu sklicu nujne seje sveta za nacionalno varnost.

Italija bo ustavila migrantski val, pritisk na "balkansko pot"

SDS se je skliceval tudi na nedavni obisk predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen v Italiji, kjer se prav tako soočajo s težavami glede nezakonitih migrantov. Izpostavili in opozorili so, da bo Italija sama ali ob pomoči EU v naslednjih tednih vsaj delno "zaustavila migrantski val pred svojimi obalami, zato se bo pritisk na ‘balkansko pot’ še okrepil". 

Srdjan Živulovič/Bobo

SDS je vladi sporočil, naj razmere vzame resno in sprejme določene ukrepe. Nekatere od teh ukrepov so predlagali sami, gre pa za sodelovanje s hrvaško policijo in povečan nadzor na delih meje, kjer je opaziti največ povečanega števila nezakonitih prehodov. Poudarili so tudi potrebo po proaktivni politiki v Bruslju za črpanje določenih sredstev iz skladov EU za ureditev problema.