Ni. Vu. | 19. 10. 2023, 13:13

Evropski parlament zahteva sankcije za Srbijo: če je imela država prste zraven pri napadu na Kosovu, bo ...

Profimedia

Septembrski napad na severu Kosova še vedno buri duhove, Srbija pa bi lahko nosila resne posledice.

Evropski parlament bo sprejel resolucijo o Kosovu in Srbiji, s katero bodo evropski poslanci ostro obsodili napad, ki se je vasici Banjska na severu Kosova zgodil 24. septembra, poroča RSE. Številni drugi mediji dodajajo, da bodo poslanci Evropsko unijo pozvali, naj uvede sankcije proti Srbiji, če bo dokazano, da je imela slednja na kakršenkoli način prste zraven pri napadu.

Evropski parlament ocenjuje, da se je 24. septembra zgodil "odvraten in zahrbten teroristični napad na kosovske policiste s strani dobro organiziranih srbskih paravojaških enot v Banjski". Evropska komisija zavzema stališče, naj Evropska komisija zamrzne sredstva, ki so bila Srbiji dodeljena v okviru predpristopne pomoči, če bodo rezultati preiskave seveda pokazali, da je bila srbska država neposredno vpletena. Evropski parlament bo z resolucijo tudi ostro obsodil vojaško koncentracijo srbske vojske na meji s Kosovom.

Profimedia

Evropski parlament hkrati izrazil zaskrbljenost zaradi "destabilizirajočega vpliva srbskih oblasti pod vodstvom predsednika Vučića na celotno regijo". Poudaril bo nespremenljivo podporo državljanom Srbije v njihovem boju za evropsko demokratično prihodnost ter obžaloval, da nekatere politične odločitve srbskega vodstva ovirajo željo državljanov Srbije po takšni evropski prihodnosti. Evropski parlament poziva EU, naj "okrepi svojo vlogo mediatorja v dialogu med Srbijo in Kosovom ter na Zahodnem Balkanu na splošno in predlaga nov, inovativen in uravnotežen pristop k posredovanju med stranmi. Vse v želji, da bi se premostil trenutni zastoj, ob jasnem upoštevanju prelomnih posledic napada iz 24. septembra", kot je zapisano v osnutku resolucije.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol