A. B. | 10. 10. 2022, 10:49

Facebook opozarja na množične vlome v uporabniške račune: vemo, kako se je zgodilo

Profimedia

Kraja osebnih podatkov postaja vse pogostejša tudi na družbenih omrežjih, zato morate biti pozorni in pazljivi, kaj od vas zahtevajo spletne strani. 

Meta Platforms Inc., družba, ki ima v lasti družbeno omrežje Facebook, je sporočila, da so bili podatki več kot milijon uporabnikov ogroženi zaradi težave z aplikacijo, ki so si jo naložili na svoje mobilne naprave. 

Odkrili so več kot 400 zlonamernih aplikacij, s pomočjo katerih si želijo ukrasti uporabniške podatke za prijavo, so na svojih platformah sporočili konec preteklega tedna. 

Zlonamerne aplikacije, s katerimi so bili ukradeni podatki 

Uporabniki so na svoje mobilne naprave prenesli aplikacije, zaradi katerih so bili mnogim uporabnikom ukradeni prijavni popravki, torej uporabniško ime in geslo.

Profimedia

"Medtem ko si naši kolegi v panogi prizadevajo za odkrivanje in odstranjevanje zlonamerne programske opreme, se nekatere od teh aplikacij izognejo odkrivanju in pridejo v zakonite trgovine z aplikacijami," sta v petek zapisala Metin direktor za preprečevanje groženj David Agranovich ter inženir za odkrivanje in zaznavanje zlonamerne programske opreme Ryan Victory.

Ob tem sta opozorila: "Če aplikacija obljublja nekaj, kar se zdi skoraj predobro, da bi bilo resnično, obstaja velika verjetnost, da ima prikrite motive."

Tovrstne aplikacije za prenos od uporabnikov zahtevajo, da se prijavijo v svoj uporabniški račun na Facebooku, s tem pa omogočijo, da dostopajo do njihovih osebnih in prijavnih podatkov. Zlonamerna dejavnost se je zgodila zunaj sistemov Meta, je kljub vsemu opomnil Agranovich in opozoril, da ni nujno, da so bili ogroženi podatki omenjenih milijon ljudi. Opomnili so tudi, da bodite pri vnosu svojih podatkov previdni, saj, ko enkrat vnesete svoje podatke, poti nazaj ni več. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord