9. 8. 2022, 07:59 | Vir: STA

FBI preiskuje Trumpovo posestvo. Kaj iščejo?

Profimedia

To pa je novica dneva: hkrati pričakovana in presenetljiva.

Nekdanji predsednik Združenih držav Amerike Donald Trump je 8. avgusta popoldne po krajevnem času iz New Yorka sporočil, da so agenti FBI izvedli racijo na njegovem floridskem posestvu Mar-a-Lago, kjer prebiva, odkar je moral zaradi poraza na volitvah januarja 2020 zapustiti Belo hišo.

Novica dneva

FBI sicer preiskave uradno ni potrdil, vendar pa je bila to za številne ameriške medije v ponedeljek novica dneva, ki je bila hkrati pričakovana in presenetljiva.

Pričakovana je zato, ker se že dlje časa ugiba, da pravosodno ministrstvo Združenih držav Amerike Trumpa preiskuje tudi zaradi napada njegovih privržencev na zvezni kongres 6. januarja lani in zaradi poskusov spreminjanja izida predsedniških volitev.

Presenetljiva pa zato, ker se to doslej nekdanjemu predsedniku Združenih držav Amerike še ni zgodilo in ameriški analitiki so bili v dvomih, ali si bo pravosodno ministrstvo drznilo ustvariti takšen presedan – predvsem zaradi tega, ker bi lahko prihodnje republikanske vlade podobno postopale z nekdanjimi demokratskimi predsedniki.

"To so temačni časi za našo državo. Moj čudoviti dom v Palm Beachu na Floridi oblega in okupira velika skupina agentov FBI. Gre za zlorabo tožilskih pooblastil in pravosodnega sistema za napad radikalno levih demokratov, ki si obupno prizadevajo, da ne bi kandidiral za predsednika leta 2024," je zapisal Trump.

Profimedia

Iz Bele hiše odnesel dokumente?

Nekateri mediji v Združenih državah Amerike sicer poročajo, da je preiskava posledica tega, da naj bi Trump iz Bele hiše odnesel s seboj zaupne dokumente. Nacionalni arhivi so februarja sporočili, da so na njegovem posestvu odkrili 15 škatel z dokumenti iz Bele hiše.

Šlo je za številne zaupne dokumente, ki jih je odnesel s seboj po porazu na volitvah. Sicer ni jasno, ali se je nekdanji predsednik sploh zavedal, da je odnesel stvari, ki jih ne bi smel. Nacionalni arhivi so takrat zaprosili pravosodno ministrstvo, naj sproži preiskavo.

Trumpove afere

Pravosodni minister Merrick Garland medtem še ni pojasnil, ali Trumpa preiskujejo v zvezi s 6. januarjem, vendar pa ga zaradi poskusa spreminjanja izida predsedniških volitev zagotovo preiskujejo v zvezni državi Georgii. Tam je od republikanskih državnih uradnikov zahteval, naj mu najdejo manjkajoče glasove za zmago.

Profimedia

V New Yorku prav tako potekata dve preiskavi Trumpovih poslovnih praks. Civilno preiskavo vodi pravosodno ministrstvo Združenih držav Amerike, kazensko pa tožilstvo na Manhattnu.

Bo Trump spet kandidiral?

Trump od januarja lani namiguje, da se bo ponovno potegoval za položaj predsednika Združenih držav Amerike, vendar pa kandidature doslej uradno ni razglasil. Nekateri analitiki menijo, da bo to storil v primeru, da bo to edini način, da se izogne kazenskim preiskavam.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.