14. 5. 2022, 12:41 | Vir: STA

Finska ostala brez dobave elektrike - kaj sedaj?

Tamino Petelinšek/STA
Finska ostala brez dobave elektrike - kaj sedaj? (foto: Tamino Petelinšek/STA)

Izpad lahko nadomestijo z uvozom od drugod ali s samozadostnostjo.

Rusija je pono─Źi ustavila dobavo elektri─Źne energije Finski, potem ko je ruski dr┼żavni energetski holding Inter RAO v petek napovedal, da bo sosednji dr┼żavi prekinil dobavo zaradi zaostalih pla─Źil, je povedal predstavnik finskega operaterja elektri─Źnega omre┼żja Fingrid. "Trenutno je na ni─Źli, kar se je za─Źelo opolno─Źi, kot je bilo napovedano," je povedal vodja operativnega na─Źrtovanja pri dru┼żbi Fingrid Timo Kaukonen.

Dru┼żba RAO Nordic je v petek sporo─Źila da bo zaradi te┼żav pri prejemanju pla─Źil za elektriko, ki jo Finska uva┼ża iz Rusije, danes ustavila dobavo. Dru┼żba je navedla, da od 6. maja ni prejela pla─Źila za elektri─Źno energijo, vendar ni pojasnila, ali je to povezano z evropskimi sankcijami proti Rusiji.

Finska, ki iz Rusije izvozi pribli┼żno deset odstotkov elektri─Źne energije, je primanjkljaj ┼że nadomestila z uvozom iz ┼ávedske.

Posledica na─Źrtovanja pridru┼żitve Natu?

Do ustavitve dobave elektrike iz Rusije prihaja po tistem, ko sta finski predsednik Sauli Niinist├ in premierka Sanna Marin v ─Źetrtek podprla ─Źlanstvo Finske v zvezi Nato ter se v skupni izjavi zavzela, da mora Finska ─Źim prej zaprositi za ─Źlanstvo v zavezni┼ítvu. Uradno odlo─Źitev o tem naj bi Finska objavila v nedeljo.

Finska ima z Rusijo 1300 kilometrov dolgo mejo, njeno politi─Źno in javno mnenje pa se je dramati─Źno spremenilo v prid ─Źlanstva, potem ko je Rusija 24. februarja spro┼żila invazijo v Ukrajini.

Spremljajte Metropolitan na dru┼żbenih omre┼żjih Facebook, Instagram in Twitter.