K. Ž. | 3. 10. 2023, 17:32

Dovolj imajo turistov: priljubljeno mesto prepovedalo nove kratkoročne najeme stanovanj

Profimedia

Italijansko mesto se je podalo v boj, da bi kljub stanovanjski krizi domačinom omogočilo več stanovanj.

Firence, ena izmed najbolj priljubljenih italijanskih turističnih destinacij, so v središču mesta prepovedale nove kratkoročne najeme stanovanj na platformah, kot je Airbnb. To je zadnja poteza krajevnih oblasti, s katerimi želijo domačim prebivalcem omogočiti večje število stanovanj, poroča The Guardian.

Toskansko mesto je v ponedeljek pozno popoldne potrdilo pravila, ki med drugim ponujajo tudi tri leta davčnih olajšav lastnikom obstoječih kratkoročnih najemov, če te spremenijo v dolgoročne.

Župan Firenc Dario Nardella je dejal, da se je mesto odločilo ukrepati zaradi nezadovoljivih vladnih načrtov za rešitev dotične težave. "Leta 2016 smo imeli na platformi Airbnb prijavljenih nekaj manj kot 6000 stanovanj. Danes jih imamo skoraj 14378," je dejal ter opozoril, da je v tem času cena najema poskočila za 42 odstotkov. Letos so se cene zvišale za 15,1 odstotka, je še dodal.

Tako kot v drugih evropskih državah so nizke plače, pomanjkanje nepremičnin, kratkoročni počitniški najem in visoka inflacija v Italiji spodbudili stanovanjsko krizo, ki je najbolj prizadela tiste z nizkimi dohodki.

Prepoved požela val ogorčenja

Marco Stella, regionalni koordinator stranke Forza Italia, ki je del desne vladajoče koalicije, je opozoril, da se bo nad potezo Frienc pritožil na upravno sodišče. Lorenzo Fahnoni, predsednik združenja podjetnikov za turistični namen Property Managers Italia, je pravila označil za popolnoma napačno izbiro. Airbnb se na prepoved še ni odzval.

Centralna vlada pa po poročanju medijev pripravlja predlog zakona, ki bi minimalno število prenočitev v zgodovinskih mestnih središčih in občinah z visokim obiskom turistov omejil na najmanj dve nočitvi. Vsaka stanovanjska nepremičnina, ki bi se oddajala, bi tako potrebovala državno identifikacijsko kodo za pomoč pri sledenju in urejanju oddajanja. Tistim, ki zakona ne bodo upoštevali, bo pretila kazen do 5000 evrov.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol