A. B./STA | 17. 9. 2022, 15:01

(FOTO in VIDEO) Največji festival piva na svetu z VELIKO vrnitvijo: a mnogi obiskovalci zgroženi nad cenami

Twitter/National Turk

Po dveh letih odpovedi Oktoberfesta zaradi pandemije se je ta vrnil v polnem sijaju. Vsako leto ga namreč obišče več kot 6 milijonov ljudi! A pivoljubci niso tako navdušeni, kot bi si mislili. 

V bavarsko prestolnico se je po dveh letih vrnil sloviti festival piva Oktoberfest, ki so ga zaradi pandemije lani in predlani odpovedali. Prvi sodček piva je danes točno opoldne slovesno odprl münchenski župan Dieter Reiter.

V letih pred izbruhom koronavirusa je praznovanja letno obiskalo približno 6 milijonov ljudi, mnogi med njimi oblečeni v tradicionalna bavarska oblačila – ženske v tako imenovanih oblekah Dirndl, moški v Lederhosen (usnjenih hlačah do kolen).

Bavarske oblasti se sicer ne bojijo porasta okužb z novim koronavirusom, a kljub temu svarijo k previdnosti, zdravstveni minister je pozval tudi k testiranju pred obiskom. 

A kar nekaj izbuljenih oči so že prvi dan obiskovalcem povzročile izjemno visoke cene. 

Veseli vrnitve, a s kislim priokusom 

Oktoberfest, ki je bil prvič organiziran leta 1810 v čast poroke bavarskega prestolonaslednika Ludvika in princese Therese, je bil v svoji več kot 200-letni zgodovini zaradi vojn in pandemije več desetkrat odpovedan. Kljub pandemiji se je ta po dveh letih vrnil.

Medtem ko so pivovarji več kot veseli vrnitve napolnjenega turističnega središča Nemčije, so tako oni kot obiskovalci pod pritiskom inflacije na način, ki je cene povzdignil za kar 15 odstotkov v primerjavi s cenami izpred dveh let, ki so dostopne na spletni strani Oktoberfesta.  

1-litrski vrček piva letos stane med 12,60 in 13,80 evra. 

Težava je mnogo večja od prireditve

Za nemške pivovarje gredo naraščajoči stroški veliko globlje od cene, ki jo določajo za naveden dogodek. Soočajo se z višjimi cenami v celotni proizvodni verigi, od surovin, kot sta ječmen in hmelj, do zaključnih del, kot so zamaški za pivo in embalažni material.

To je zrcalo inflacije, ki se širi po vsem gospodarstvu: vrtoglavo visoke cene zemeljskega plina, ki jih povzroča ruska vojna v Ukrajini, povečujejo znesek, ki ga morajo podjetja in potrošniki plačati za energijo, medtem ko okrevanje povpraševanja po pandemiji otežuje dostop do surovin. Steklenice so na primer podražile za 80 odstotkov, saj steklarji plačujejo več energije. Zamaški za steklenice so se povečali za 60 odstotkov, primanjkuje celo lepila za etikete, pojasnjujejo na AP News. 

"To so cene, ki jih nemška pivovarska industrija še ni videla," je za AP News dejal Ulrich Biene, tiskovni predstavnik zgodovinske družinske pivovarne Veltins Brewery v Grevensteinu, ki ni ena od blagovnih znamk, ki se prodajajo na Oktoberfestu. 

S strahom pred porastom okužb se ne ukvarjajo 

"Število okužb se bo verjetno povečalo, to kažejo izkušnje iz preteklih festivalov," je priznal bavarski premier Markus Söder v pogovoru za časnik Münchner Merkur, a dodal, da "na srečo v bolnišnicah ne beležimo nesorazmernih delovnih obremenitev".

Nekoliko previdnejši je bil po poročanju nemške tiskovne agencije dpa nemški zdravstveni minister Karl Lauterbach, ki je vse udeležence Oktoberfesta pozval, naj se pred vstopom v šotore testirajo. Meni sicer, da je prav in razumljivo, da festival letos znova poteka, saj so ljudje pokazali "pripravljenost na cepljenje, razumevanje ukrepov in previdnost".

Čeprav pandemije covida-19 tudi v Nemčiji še ni konec, na tokratnem Oktoberfestu niso predvideni posebni protikoronski ukrepi.

Veseljake bo na Oktoberfestu letos streglo okoli 487 pivovarn, restavracij, ribjih in mesnih žarov, vinarjev in drugih, odpiralni čas pa bo še daljši kot doslej, prvi pivski šotori se bodo odprli ob 9. uri in zaprli ob 22.30. Zadnja naročila sprejemajo do 21:30, pojasnjujejo na uradni spletni strani. 

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec