17. 6. 2023, 20:21 | Vir: STA

Ulice Beograda znova preplavilo več deset tisoč ljudi: zavzemajo se za normalizacijo srbske družbe (FOTO in VIDEO)

Daniel Bukomirović

Imamo ekskluzivne fotografije in videoposnetke s protesta.

V Beogradu se je zvečer začel sedmi protest Srbija proti nasilju. Spet se je zbralo več deset tisoč ljudi, ki se zavzemajo za normalizacijo srbske družbe in prenehanje promocije nasilja v javnem življenju. Protesti potekajo vsak teden od dveh strelskih napadov v začetku maja, v katerih sta 13-letnik in 21-letnik ubila skupno 18 ljudi.

Tokrat protestni sprehodi poleg Beograda potekajo tudi v Kragujevcu, Novem Sadu in Nišu. Na posnetkih, ki jih je objavil portal N1, lahko vidite, da se je v središču srbske prestolnice vnovič zbralo več deset tisoč ljudi.

Daniel Bukomirović

Zahteve protestnikov in predstavnikov opozicije vladi srbskega predsednika Aleksandra Vučića ostajajo enake. To so zamenjava vseh članov sveta za regulacijo medijev, ukinitev resničnostnih programov in oddaj, ki promovirajo nasilje, kot tudi tiskanih medijev, ki to počnejo.

Daniel Bukomirović

Zahtevajo tudi odstavitev notranjega ministra Bratislava Gašića in direktorja varnostno-obveščevalne agencije Bia Aleksandra Vulina ter sprejem odstopa ministra za izobraževanje Branka Ružića. Prav tako zahtevajo odvzem nacionalnih frekvenc provladnima komercialnima televizijama Pink in Happy.