Ni. Vu. | 13. 11. 2023, 13:26

Vse bolj spominja na obdobje sredi velike morije v 20. stoletju: Francozi protestirali zaradi antisemitizma

Profimedia

Antisemitizem je na pohodu, v Franciji so šli zaradi tega številni na ulice.

V zadnjem obdobju smo bili po vsem svetu priča protestom v podporo palestinskim civilistom v Gazi, ki so se znašli v zelo težkem položaju zaradi spopada med Hamasom in Izraelom. Vsakodnevne fotografije in posnetki, ki prikazujejo trpljenje palestinskih civilistov, so opozorili svetovno javnost, ki je izrazila svojo podporo in obenem protestirala proti Izraelu. Antisemitizem je, hočeš nočeš, vse bolj prisoten in – tako poznavalci – vse bolj spominja na obdobje sredi velike morije v 20. stoletju.

Tudi Pariz so preplavili protestniki.

Tudi Pariz so preplavili protestniki.

Profimedia

Nekatere mednarodne raziskovalne organizacije so v zadnjih dneh objavile podatke o izjemnem porastu antisemitizma po vsem svetu, kar je hkrati privedlo do številnih incidentov, v katerih so bili glavne tarče ljudje judovskega porekla. Prišlo je celo do smrtnih žrtev. Zaradi vsega naštetega so v Franciji v nekaterih mestih že organizirali protest proti naraščajočemu antisemitizmu po vsem svetu. Protestnemu pohodu, ki je potekal po vsej Franciji, vključno s Parizom, se je pridružilo več kot 18.000 ljudi.

Francoski notranji minister je ob tem pojasnil, da je bilo od začetka vojne na Bližnjem vzhodu pa vse do sobote v državi zabeleženih že 1247 antisemitskih dejanj, torej skoraj trikrat več kot v celotnem letu 2022. Na nedeljski pohod v francoski prestolnici so se ob stroge varovanju podali tudi premierka Elisabeth Borne ter nekdanja predsednika Nicolas Sarkozy in Francois Hollande, predstavniki več strank levice in konservativci ter centristi iz stranke predsednika Emmanuela Macrona.

Protest je potekal v večjem številu francoskih mest.

Protest je potekal v večjem številu francoskih mest.

Profimedia

Macron na pohodu ni bil prisoten, vendar je izrazil svojo podporo in pozval državljane, naj se uprejo ponovnemu vzponu antisemitizma.

Jean-Luc Melenchon, vodja skrajno leve stranke France Unbowed, se je prav tako vzdržal udeležbe, rekoč, da bo pohod srečanje "prijateljev brezpogojne podpore pokolu" v Gazi. Prav tako je komentiral udeležbo Marine Le Pen, ob tem pa ni pozabil omeniti, da vodi stranko, ki jo je ustanovil njen oče, ta pa je bil obtožen zaradi zanikanja holokavsta.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol