15. 11. 2023, 19:08 | Vir: STA

Izraelska pomoč bolnišnici le pljunek v morje: "Ubijali so nas 40 dni, meni pa želijo zdaj ponuditi kapljice s fiziološko raztopino"

Profimedia

V Gazi ni kraja, ki ga ne bomo dosegli, je danes izjavil izraelski premier Benjamin Netanjahu in pripadnike palestinskega oboroženega gibanja Hamas posvaril, da nikjer na območju enklave niso varni. Potrdil je, da so izraelske sile vstopile v bolnišnico Al Šifa, ki je trenutno brez elektrike, vode in kisika.

"Rekli so nam, da ne bomo prišli do obrobja mesta Gaza, pa smo prišli, rekli so nam, da ne bomo vstopili v bolnišnico Al Šifa, pa smo vstopili," je Netanjahu dejal le nekaj ur po vdoru vojske v največjo bolnišnico v Gazi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izraelska vojska je zgodaj zjutraj sporočila, da izvaja "natančno operacijo proti Hamasu v določenem predelu" bolnišničnega kompleksa Al Šifa, okrog katerega že več dni divjajo spopadi, njegova okolica pa je redna tarča letalskih napadov.

Eden od zdravnikov v Al Šifi je za britanski BBC povedal, da je bolnišnica trenutno brez elektrike, vode in kisika. V zadnjih dneh je umrlo šest nedonošenčkov, je dejal in izrazil zaskrbljenost, da bo v prihodnje zaradi pomanjkanja kisika in elektrike smrtnih žrtev še več.

Profimedia

Opozoril je, da je izraelska vojska v zadnjih dneh streljala na ljudi, ki so poskušali zapustiti bolnišnico, in nekatere tudi ubila. Ob tem je dodal, da v bolnišnici ni opazil orožja ali prisotnosti Hamasa, čeprav je dejal, da se predori nahajajo pod skoraj vsako stavbo v Gazi, tudi pod Al Šifo.

Vztrajal je, da so v bolnišnici samo civilisti, in izzval izraelsko vojsko, naj predloži dokaze o delovanju Hamasa v kompleksu. Na vprašanje, ali so izraelske sile pripeljale medicinsko pomoč, pa je odgovoril: "Če bi bilo odvisno od mene, bi zavrnil kakršno koli pomoč. Ubijali so nas 40 dni, meni pa želijo sedaj ponuditi kapljice s fiziološko raztopino."

Predstavnica organizacije Zdravniki brez meja (MSF) Natalie Thurtle je pojasnila, da so ljudje, ki poskušajo pobegniti iz bolnišnice, prepuščeni na milost in nemilost izraelskega obstreljevanja. Po njenih ocenah je v Al Šifi najmanj 300 pacientov in osebja. "Že tri dni jih poskušamo evakuirati, vendar evakuacijo ovirajo spopadi v okolici bolnišnice," je dodala.

Viri iz bolnišnice so medtem za katarsko televizijo Al Jazeera povedali, da izraelske sile na dvorišču kompleksa zadržujejo več kot 200 Palestincev. Po podatkih ZN pa so izraelske sile aretirale več ljudi, ki so se preko koridorja skušale evakuirati na jug enklave.

Prek mejnega prehoda Rafa med Gazo in Egiptom je danes v palestinsko enklavo vstopil prvi tovornjak z gorivom. Do tega pa sta bila kritična izraelski minister za varnost Itamar Ben-Gvir in ministrica za promet Miri Regev, ki menita, da bo gorivo prišlo v roke Hamasa, ki ga bo nato uporabil kot orožje.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol