R.S. | 25. 2. 2024, 12:44

Gaza v primežu lakote: umrl dvomesečni dojenček, ki ni dobil mleka

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Številne smrti otrok, predvsem novorojenčkov, so povezane z dejstvom, da so matere nedohranjene. 

Sever Gaze se sooča s hudo lakoto, ki najbolj ogroža najmlajše. Nedavno je zaradi lakote umrl dvomesečni dojenček Mahmud Fatuh. Umrl je v bolnišnici Šifa. Po družbenih omrežjih se je razširil videoposnetek, ki izstradanega dojenčka prikazuje, kako v postelji hlasta za kisikom, poroča MMC. 

Reševalec, ki je dojenčka pripeljal v bolnišnico, je povedal, da je umrl zaradi akutne nedohranjenosti. "Videli smo žensko, ki je nosila svojega dojenčka in vpila na pomoč. Zdelo se je, da bo njen bledi otrok še zadnjič vdihnil," je povedal. V bolnišnici so ugotovili, da dojenček več dni ni dobil mleka za dojenčke, ki ga v Gazi ni več. 

Profimedia

Katastrofalne razmere

Zaradi vojne je v Gazi na robu lakote 2,3 milijona ljudi. Humanitarne pomoči ni dovolj, izraelski protestniki preprečujejo vstop tovornjakov, ki bi pomagali ljudem v stiski. Združeni narodi opozarjajo, da bo v prihodnosti zaradi pomanjkanja hrane in vode umrlo ogromno število otrok. "Širijo se bolezni. Grozi lakota. Osnovna infrastruktura je zdesetkana. Proizvodnja hrane se je ustavila. Bolnišnice so se spremenile v bojišča. Milijon otrok se dnevno sooča s travmami," poudarjajo voditelji več mednarodnih neprofitnih organizacij in agencij ZN, ki so združeni v okviru stalnega medagencijskega odbora (IASC). 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol