Ksenja Žnidaršič | 25. 2. 2024, 08:00

Blišč in predvsem beda nedokončanega trgovskega centra v Stožicah: so temelji še primerni za nadaljnjo gradnjo?

Nedokončani trgovski center v Stožicah.

Žiga Živulović jr. /BOBO

Jankovićeve obljube o mogočnem trgovskem središču v Stožicah so se več let zdele kot prazne. Zdaj so se zadeve naposled le začele premikati, a kaj to pomeni za objekt, ki že skoraj 15 let sameva ob Stožicah?

V začetku tega leta je družba Rastoder, ki je v lasti poslovneža Izeta Rastoderja, prodala nedokončani trgovski del Stožic družbi MG Mind iz Republike Srbske. Družba MG Mind je sicer v Sloveniji tudi lastnica gradbenega podjetja KPL, ki večino poslov ustvari z Mestno občino Ljubljana (MOL). Za koliko so prodali nedokončani del Stožic, ki že vrsto let stoji, ni jasno.

Žiga Živulović j.r./Bobo

Leta 2009 je veljalo, da bo nov trgovski center v Stožicah veljal za blišč Ljubljane, a resničnost je, da je gradbena gmota zdaj zgolj beda prestolnice, saj s svojim izgledom kazi okolico. Nedokončani trgovski center meri 200.000 kvadratnih metrov, predvidena pa je gradnja od 200 do 300 trgovin. Poleg tega naj bi bili tam urejeni parkirni prostori ter servisni objekti, a današnja podoba prav nič ne spominja revolucionarno trgovsko središče.

Spomnimo, zaradi omenjenih poslov, povezanih s centrom Stožice, je ljubljanski župan Zoran Janković tudi večkrat pristal na zatožni klopi. V dveh od zdaj zaključenih postopkih je bil v enem na prvi stopnji oproščen obtožb, v drugem pa je bil kazenski postopek pravnomočno ustavljen.

Nedokončani trgovski center v Stožicah.

Nedokončani trgovski center v Stožicah.

Žiga Živulović jr. /BOBO

Morda vas zanima tudi:

Kaj bo zdaj s Stožicami?

Kot omenjeno, projekt stoji že skoraj 15 let in je temu tudi videti primerno. Tako mnoge fotografije prikazujejo opuščeno območje, ki je prekrito z umazanijo ter navlako. Čeprav so pristojni že začeli s čiščenjem okolice, pa za zdaj ni jasno, kdaj se bo začela gradnja. Prav tako ni jasno, ali bo na območju stalo trgovsko središče ali imajo novi lastniki bolj ambiciozne načrte. Vprašanja o načrtih smo poslali tudi na družbo MG Mind, a do zdaj odgovorov še nismo prejeli.

Nedokončani trgovski center v Stožicah.

Nedokončani trgovski center v Stožicah.

Žiga Živulović jr. /BOBO

So temelji varni?

Vnovično brnenje strojev po 15 letih zatišja se zagotovo sliši kot spodbudna novica, da bo Ljubljana naposled le dobila obljubljeno trgovsko središče, a pri tem se poraja vprašanje, ali so temelji, ki že toliko let stojijo, sploh še primerni za gradnjo. Vprašanja smo naslovili na ljubljansko fakulteto za gradbeništvo, kjer so nam najprej postavili vprašanje, ali se bo trgovsko središče pravzaprav zgradilo.

Nedokončani trgovski center v športnem parku Stožice.

Nedokončani trgovski center v športnem parku Stožice.

Žiga Živulović j.r./Bobo

Kot nam je nato odgovoril prof. dr. Janko Logar, univ. dipl. inž. grad., so po njegovem mnenju temelji popolnoma varni. "Temelji so bili skoraj gotovo narejeni v svoji končni obliki in zasuti ter v notranjosti objekta izvedene talne plošče. Torej je stanje glede temeljev načeloma enako, kot bi bilo, če bi objekt zgradili do konca in bi bili v uporabi. Zato menimo, da so temelji varni za nadaljnjo gradnjo," je povedal.

Prav tako je pojasnil, da je gradnja na obstoječih temeljih boljša izbira kot njihovo uničenje ter ponovna postavitev. "Če bo objekt dokončan po prvotnih načrtih in uporabljen za enak namen, kot je bil projektiran, ni nobene potrebe za uničenje temeljev. To, da so temelji 'odležali', je za nadaljevanje gradnje z vidika obnašanja tal pod objektom kvečjemu bolj ugodno, kot če bi objekt dokončali v enem zamahu."

Nedokončani trgovski center v športnem parku Stožice.

Nedokončani trgovski center v športnem parku Stožice.

Žiga Živulović j.r./Bobo

Vsekakor mnenje strokovnjaka potrjuje dejstvo, da je zdajšnja konstrukcija popolnoma varna za gradnjo, kaj se bo pa zgodilo v primeru, če se bo družba MG Mind odločila za gradnjo nečesa drugega, ni jasno. Je pa treba poudariti, da je za to izjemno malo možnosti, saj bi tako morali pridobiti novo gradbeno dovoljenje. V kolikor bi se odločili za gradnjo drugega kompleksa, pa bi morali za to po Jankovićevih besedah pridobiti soglasje občine.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol