26. 11. 2023, 13:53 | Vir: STA

Nekaj olajšanja za Palestince: prispelo 61 tovornjakov s humanitarno pomočjo

Profimedia

Poškodovani bolnišnici Al Šifa so v pomoč pri evakuaciji dostavili enajst reševalnih vozil, tri avtobuse in en tovornjak. 

Na sever Gaze je v soboto prispelo 61 tovornjakov s humanitarno pomočjo, kar je največja tovrstna pošiljka za tamkajšnje prebivalce od začetka izraelskega obleganja palestinske enklave 7. oktobra. Ljudje bodo na štirih distribucijskih točkah lahko dobili vodo, zdravila in medicinsko opremo, je sporočil palestinski Rdeči polmesec.

Urad ZN za usklajevanje humanitarnih zadev (OCHA) je v izjavi sporočil, da je iz Nitzane v Izraelu na preostalo območje Gaze odpeljalo še 200 tovornjakov, 187 pa jih je do sobote zvečer tudi prispelo na cilj.

Palestinci nujno potrebujejo pomoč.

Palestinci nujno potrebujejo pomoč.

Profimedia

Poškodovani bolnišnici Al Šifa so v pomoč pri evakuaciji dostavili enajst reševalnih vozil, tri avtobuse in en tovornjak, so še navedli v izjavi. "Čim dlje bo trajala prekinitev spopadov, tem več pomoči bodo humanitarne agencije lahko poslale v Gazo," so dodali iz OCHA in se zahvalili palestinski in egiptovski skupini Rdečega polmeseca.

Vse bolj mrzlo

Po navedbah ZN je v Gazo v soboto prispelo tudi 129.000 litrov dizelskega goriva in štiri cisterne plina za kuhanje. Zaradi hladnejših noči narašča potreba po vzmetnicah, odejah, materialih za tesnjenje poškodovanih hiš in zimskih šotorih. 

Prostovoljci so tovrstne komplete za spanje, kuhanje, pranje in šotore doslej delili le na jugu, saj po navedbah OCHA ni varnega dostopa do severa enklave. Po ocenah je bilo zaradi napadov in spopadov do zdaj razseljenih približno 1,7 milijona ljudi. V petek je v Gazi začelo veljati štiridnevno premirje med Izraelom in palestinskih gibanjem Hamas, ki med drugim predvideva tudi okrepitev dobave humanitarne pomoči v oblegano enklavo.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol