12. 12. 2023, 23:04 | Vir: STA

Združeni narodi podprli zahtevo o takojšnji prekinitvi ognja v Gazi, toda ...

Profimedia

Resolucija je bila sprejeta z veliko večino, zanjo je glasovala tudi Slovenija.

Generalna skupščina ZN je s 153 glasovi za, desetimi proti in 23 vzdržanimi potrdila predlog resolucije arabskih držav, ki zahteva takojšnjo prekinitev ognja v Gazi. Za resolucijo je glasovala tudi Slovenija, ki je prav tako glasovala za dva neuspešna amandmaja Avstrije in ZDA z obsodbo Hamasa.

Resolucija ni zavezujoča, kaže pa sliko sveta 

Pred glasovanjem o resoluciji ni bilo daljše razprave, predstavnik Izraela pa je resolucijo označil za farso, ki ne pomeni nič. ZDA so glasovale proti resoluciji, čeprav je predsednik Joe Biden v Washingtonu opozoril, da Izrael izgublja podporo sveta, ker vlada Benjamina Netanjahuja ne išče dolgoročne rešitve konflikta s Palestinci. Netanjahuja je pozval naj spremeni svojo vlado, ker je sedanja proti rešitvi dveh držav.

Ameriški predsednik Joe Biden je priznal, da izraelska vlada pod vodstvom Benjamina Netanjahuja nasprotuje ustanovitvi palestinske države.

Ameriški predsednik Joe Biden je priznal, da izraelska vlada pod vodstvom Benjamina Netanjahuja nasprotuje ustanovitvi palestinske države.

Profimedia

Kaj resolucija zahteva?

Kratka resolucija je podobna predlogu, ki je v petek zaradi ameriškega veta propadel v Varnostnem svetu ZN. Resolucija Generalne skupščine zahteva takojšnjo humanitarno prekinitev ognja v Gazi, ponavlja zahtevo vsem stranem, da morajo spoštovati mednarodno pravo, še posebej glede zaščite civilistov, zahteva takojšnjo izpustitev vseh talcev in humanitarni dostop.

Avstrija je predlagala, da se v besedilu posebej opredeli zahteva po izpustitvi vseh talcev Hamasa, kar arabskim oziroma muslimanskim državam ni bilo všeč. Še manj jim je bil všeč amandma ZDA, ki je izrecno obsodil teroristične napade Hamasa na Izrael 7. oktobra. Predstavnik Pakistana je dejal, da bo v primeru uspeha amandmajev predlagal svoj amandma z izrecno obsodbo dejanj Izraela. Avstrijski amandma je dobil le 89 glasov podpore, ameriški še manj, potrebna pa je bila dvotretjinska večina.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol