10. 12. 2023, 15:22 | Vir: STA

Katastrofalne posledice vojne v Gazi: z okrnjeno zmogljivostjo deluje le še majhno število bolnišnic

Profimedia

Na vojnem območju je po podatkih WHO na razpolago le 1400 od 3500 bolnišničnih postelj.

Izraelsko obstreljevanje Gaze ima katastrofalne posledice za zdravje, je na današnjem posebnem sestanku izvršnega odbora Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) dejal generalni sekretar WHO Tedros Ghebreyesus.

Profimedia

Ustvarjeni idealni pogoji za širjenje bolezni

Kot je še opozoril, je zdravstveni sistem v Gazi popolnoma uničen, zdravstveno osebje pa deluje v nemogočih pogojih. "S tem ko se je civilno prebivalstvo prisiljeno premikati na vse manjša in prenatrpana območja, kjer ni vode, hrane, varnih zavetij in ustreznih sanitarnih pogojev, so ustvarjeni idealni pogoji za širjenje bolezni," je še dodal.

Generalni sekretar WHO je poudaril, da so razmere izjemno skrb vzbujajoče in da je tveganje za poslabšanje zdravstvenih razmer še toliko večje zaradi približujoče se zime.

"Zdravstveni sistem v Gazi je na kolenih," je dejal Ghebreyesus in opozoril, da v Gazi z okrnjenimi zmogljivostmi deluje le 14 od 36 bolnišnic, od katerih sta le dve na severu palestinske enklave.

Profimedia

Zdravstvene ustanove na robu zmogljivosti

Po navedbah WHO je na razpolago le 1400 od 3500 bolnišničnih postelj, v dveh bolnišnicah na severu Gaze pa je nastanjenih trikrat več ljudi od dejanskih zmogljivosti. Poleg tega se na severu Gaze soočajo s hudim pomanjkanje zdravstvene opreme.

"Ni zdravja brez miru, ravno tako kot ni miru brez zdravja," je na posebnem sestanku opozoril Ghebreyesus.

WHO je od začetka izraelskega obstreljevanja Gaze po Hamasovem napadu na Izrael 7. oktobra zabeležila več kot 449 napadov na zdravstvene ustanove v Gazi in na okupiranem Zahodnem bregu.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol