Uredništvo | 8. 12. 2023, 23:21

Šokantni posnetki iz Gaze: Izraelci ujetnike zvezali in slekli kar na ulicah, med njimi tudi civilisti in novinar (VIDEO)

Twitter/Jotam Confino

Izraelska vlada se izgovarja, da aretirajo in zaslišujejo vsakogar, medtem pa so vse glasnejši pozivi k spoštovanju mednarodnega humanitarnega prava.

Splet so preplavile šokantne fotografije in videoposnetek skoraj golih zvezanih palestinskih moških, ki jih je z njihovih domov v Gazi zvlekla izraelska vojska. Zaradi fotografij so že izrazili zaskrbljenost pri Mednarodnem odboru Rdečega križa (ICRC), kjer so poudarili, da je treba z vsemi pridržanimi ravnati v skladu z mednarodnim humanitarnim pravom.

"Močno poudarjamo pomen ravnanja z vsemi pridržanimi človeško in dostojanstveno v skladu z mednarodnim humanitarnim pravom," je v izjavi dejala tiskovna predstavnica ICRC Jessica Moussan.

Med ujetniki civilisti in novinar

Videoposnetek in fotografije, ki so se v četrtek zvečer pojavili na družbenih omrežjih, prikazujejo več deset ujetnikov, ki klečijo na ulici ali na neznani peščeni lokaciji. Nekateri so oblečeni le v spodnje perilo, roke imajo zvezane na hrbtu, čez oči pa prevezo.

Med njimi stoji več pripadnikov izraelske vojske. Avtor posnetkov naj bi bil najmanj en izraelski vojak. Izraelski mediji so sprva namigovali, da posnetki prikazujejo borce Hamasa, ki so se predali, vendar so kasneje med zvezanimi moškimi identificirali več civilistov in celo novinarja, poroča The Guardian.

Aretiran skupaj z brati in sorodniki

Šlo naj bi za dopisnika arabskega medija Al Arabi al Džadid oziroma The New Arab, ki je lociran v Londonu. Novinar Dia Al Kalot, ki so ga pri omenjenem mediju prepoznali na enem od posnetkov, naj bi bil na območju mesta Beit Lahia v severni Gazi aretiran skupaj s svojimi brati, sorodniki in ostalimi civilisti. Preden so Izraelci ujetnike odpeljali neznano kam, naj bi jih "prisilili, da so si slekli oblačila, jih preiskali in ponižali", so zapisali. K njegovi izpustitvi je pozvalo več novinarskih organizacij.

Na družbenih omrežjih se je oglasilo tudi nekaj ljudi, ki so na šokantnih posnetkih prepoznali svoje sorodnike. Nekdo je objavil, da je prepoznal svojega brata, ki je po poklicu trgovec in trpi za epilepsijo, nekdo drug pa je zapisal, da je na fotografiji videl več svojih sorodnikov, med njimi tudi svojega 12-letnega nečaka, ki po njegovih besedah niso imeli nobenih povezav s Hamasom ali drugimi militantnimi skupinami, piše The Guardian.

Aretirajo in zaslišujejo vsakogar

Ttiskovni predstavnik izraelske vlade Ejlon Levi je po navedbah omenjenega medija vztrajal, da so bili moški na posnetkih prijeti na območjih, ki veljajo za trdnjave Hamasa. Šlo naj bi za vojaško sposobne moške, ki so jih našli na območjih, kjer ima hamas podzemne predore in s katerih so se civilisti evakuirali že pred tedni. "Kdor ostane na teh območjih, pride ven iz predorov, nekateri pa iz zgradb, in mi preiskujemo, kdo je povezan s Hamasom in kdo ne. Vse jih aretiramo in zaslišujemo," je povedal Levi.

Borci v oboroženih silah, ki jih ujamejo v uniformi, imajo sicer v skladu z mednarodnim humanitarnim pravom pravico do zaščite. Tretja Ženevska konvencija zapoveduje humano ravnanje z vojnimi ujetniki in jih ščiti pred vsakršnim nasiljem, ustrahovanjem, poniževanjem in žalitvami.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol