I. D. | 24. 8. 2022, 18:20

Gigantske nevihte, viharni vetrovi in ekstremne temperature: kateri planet je to?

NASA, ESA, CSA, and STScI/fotomontaža

Vesoljski teleskop James Webb je domov poslal nove fotografije, ki razkrivajo veliko skrivnosti.

Jupiter je kralj planetov v našem Osončju, največji, najosupljivejši, najnevarnejši. Če bi dali na tehtnico vse ostale planete, bi bil Jupiter še vedno več kot dva in pol-krat masivnejši. Peti planet od Sonca je tudi zelo skrivnosten, a to bodo spremenili zadnji posnetki teleskopa James Webb, ki razkrivajo njegovo notranje življenje.

NASA, ESA, Jupiter ERS Team; image processing by Judy Schmidt

Fotografije je posnela NIRCam (kamera za bližnjo infrardečo svetlobo) s tremi specializiranimi infrardečimi filtri, ki razkrivajo še nikdar videne podrobnosti.

Ker je infrardeča svetloba za človeško oko nevidna, je ljubiteljska znanstvenica Judy Schmidt v sodelovanju s strokovnjaki ameriške in evropske vesoljske agencije valovne dolžine prilagodila našemu vidnemu spektru. Daljše valovne dolžine se nagibajo proti toplejši rdeči, krajše proti hladnejši modri barvi.

Na sliki, sestavljeni iz več posnetkov, sta lepo vidni avrori, ki se raztezata visoko ob severnem in južnem polu. Prvi filter, prilagojen rdečim odtenkom, kaže svetlobo, ki se odbija od nizkih oblakov in višjih meglic. Drugi filter za rumene in zelene barve, prikazuje vrtinčaste meglice ob severnem in južnem polu, medtem ko tretji filter za modre odtenke razkriva svetlobo, ki se odbija od večjega, glavnega oblaka.

Velika rdeča pega, slavni anticiklon in največja nevihta v Osončju, je na teh fotografijah bele barve, saj kot drugi oblaki odseva precej sončne svetlobe. Velika rdeča pega je tako velika, da bi lahko pogoltnila Zemljo, v njej divjajo vetrovi s hitrostjo do 432 kilometrov na uro in traja že vsaj 357 let.

Ball Aerospace

"Po pravici povedano nismo pričakovali, da bo tako dobro," priznava planetarna astronomka Imke de Pater, ki sodeluje v mednarodni ekipi enega prvih Webbovih opazovalnih projektov. "Res neverjetno je, da vidimo Jupiter z vsemi obroči, drobnimi sateliti, celo galaksijami, vse v eni sliki."

NASA, ESA, Jupiter ERS Team; image processing by Judy Schmidt

Vesoljski teleskop James Webb je skupni projekt ameriške (NASA), evropske (ESA) in kanadske (CSA) vesoljske agencije. Judy Schmidt živi v Kaliforniji in je del skupnosti, ki se ljubiteljsko ukvarja z znanostjo. Njena specialnost je obdelava fotografij. Pri pripravi podob Jupitra je sodelovala s strokovnjaki, ki preučujejo planetarne atmosfere.

NASA

Schmidt nima formalne astronomske izobrazbe, strast do vesolja je v njej vzplamtela pred desetletjem, ko se je udeležila tekmovanja "Hubblovi skriti zakladi". V okviru tega je ESA javnost pozvala, naj na Hubblovih posnetkih poskuša najti zanimive, še neodkrite dragulje. Med skoraj 3000 predlogi je Schmidt s podobo novorojene zvezde odnesla domov tretjo nagrado.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec