I. D. | 30. 7. 2022, 06:00

James Webb kot za šalo podira lastne rekorde. Kaj je našel tokrat?

NASA/fotomontaža

Ni še minil mesec, odkar je v polnem zagonu, njegove podatke lahko pregleduje in obdeluje vsak od nas!

Le teden po tem, ko je Webb na Zemljo poslal fotografijo najstarejše galaksije, kar smo jih kdaj uzrli, že ponovno jemlje dih. Če je prejšnja rekorderka GLASS-z13 obstajala le 400 milijonov let po velikem poku, jo nova prekaša za 165 milijonov let

NASA/STScI/GLASS-JWST

Webbovo oko seže 35 milijard svetlobnih let daleč. Tam je ujel galaksijo CEERS-93316, ki je živela borih 235 milijonov let po velikem poku.

Zaenkrat galaksija velja še za “kandidatko”, za potrditev takšnih opazovanj je včasih potrebnih več let. Za zadnjim odkritjem so astronomi z Univerze v Edinburghy, ki sestavljajo Webbov katalog zgodnjih galaksij, da bi ugotovili, kaj se je dogajalo s svetlobo na začetku vesolja. V katalog so vključili 55 galaksij, od tega jih 44 vidimo prvič.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Decoding universe (@decodeuniverse)

Galaksija, poznana kot GLASS-z13, je bila za več kot 100 milijonov starejša od pred tem najstarejšega opazovanja. V prihodnjih mesecih lahko pričakujemo rekord za rekordom, saj naj bi bil Webb sposoben videti vse do 100 milijonov let po velikem poku. Glede na to, da se je dela lotil šele 12. julija, mu kaže zelo dobro.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cosmos Legacy (@cosmoslegacy)

A astronomi niso edini, ki preučujejo Webbove podatke. Z njimi se bomo lahko igrali prav vsi. Nasa namerava vse baze odpreti za javnost eno leto po tem, ko jih bodo dobili znanstveniki. (Enaka politika velja tudi za Hubblov teleskop.)

Zgodnja opazovanja so že na voljo. Kreativci lahko kaj podobnega sliki galaksije NGC 628 v srednjem infrardečem spektru ustvarite tudi sami - vse, kar morate narediti, je, da izberete barve za posamezne valovne dolžine.