19. 5. 2022, 13:23

Google se poslavlja iz Rusije: razglasili bodo celo stečaj

Profimedia

Google je v Rusiji že nekaj mesecev pod vse večjim pritiskom, ta pa se je dodatno okrepil z ruskim napadom na Ukrajino konec februarja.

Ruska podružnica ameriškega tehnološkega velikana Google bo razglasila stečaj, po tem ko so ji ruske oblasti zaradi številnih sporov z Moskvo zasegle bančni račun, so sporočili iz podjetja Google Russia.

Zaradi zasega bančnega računa podjetje ne more plačevati zaposlenih ter izpolnjevati drugih finančnih obveznosti, so pojasnili.

"Google Rusija je objavil obvestilo o nameravanem stečaju," je potrdil tiskovni predstavnik podjetja.

Zaradi zasega bančnega računa družbe Google Russia s strani ruskih oblasti naša pisarna v Rusiji ne more delovati, vključno z zaposlovanjem in plačevanjem zaposlenih v Rusiji, plačevanjem dobaviteljev in prodajalcev ter izpolnjevanjem drugih finančnih obveznosti," je sporočilo podjetje.

Profimedia

Kljub temu bo družba strankam v Rusiji še naprej zagotavljala brezplačne storitve, kot so iskanje, YouTube, Gmail, zemljevidi, Android in trgovino Play.

Konec aprila je rusko sodišče Googlu naložilo kazen v višini 11 milijonov rubljev (takrat približno 168.000 evrov), ker ni upošteval navodil državnega regulatorja, naj odstrani sporne videoposnetke z YouTuba o vojaški operaciji Kremlja v Ukrajini. 

Tehnološki velikan je obenem razjezil ruske politike z blokado uradnega medijskega kanala spodnjega doma parlamenta in izbrisom kanalov številnih prokremeljskih medijev na YouTubu. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord