26. 11. 2023, 16:07 | Vir: STA

Bomo Slovenci sploh še dopustovali v Grčiji? Novost, ki vas bo zabolela

Profimedia

Sanacija škode po naravnih nesrečah bo padla na pleča turistov.

Turisti, ki bodo prihodnje leto obiskali Grčijo, bodo plačevali višjo turistično takso za bivanje v hotelih. Denar, zbran s taksami, bodo po besedah premierja Kiriakosa Micotakisa usmerili v odpravo posledic naravnih nesreč, ki so v luči podnebnih sprememb vse hujše. Letos so državo prizadeli tako hudi požari kot katastrofalne poplave.

Višina turističnih taks

Že pred tedni so grški mediji poročali, da naj bi se dnevna turistična taksa v hotelih z eno in dvema zvezdicama zvišala z 0,5 evra na 1,5 evra, v trizvezdičnih hotelih z 1,5 evra na tri evra, v štirizvezdičnih s treh na sedem evrov, v prestižnih hotelih pa s štiri na deset evrov.

Profimedia

Tako naj bi zbrali dodatnih 300 milijonov evrov in s tem podvojili obseg proračunskih sredstev za sanacijo škode po naravnih nesrečah. Za prihodnost je Micotakis medtem napovedal oblikovanje posebnega sklada za ta namen, neke vrste podnebno zavarovanje oz. zavarovanje za posledice naravnih nesreč pa naj bi postala obveznost za podjetja in druge ustanove.

Rekordne številke v turizmu

Letos je sicer Grčijo julija najprej prizadel hud požar na Rodosu, zaradi katerega je bilo treba z dela otoka evakuirati številne turiste. Septembra so medtem osrednje dele celinske Grčije prizadele hude poplave, potem ko so se na regijo zlile biblijske količine dežja. Poleg smrtnih žrtev in škode na premoženju ter infrastrukturi so bile posledice katastrofalne predvsem za kmetijstvo.

Nekaj več kot tri milijarde evrov za sanacijo škode naj bi država zagotovila tudi iz sredstev EU, npr. iz solidarnostnega sklada.

Ob vse hujšem divjanju narave bo tako več za odpravo posledic moral prispevati tudi turizem, ki je eden od stebrov grškega gospodarstva. Kljub vsem tem katastrofam je Grčija na poti k rekordnemu turističnemu letu.

Po napovedih turističnih delavcev se tako obetajo boljši rezultati od 2019, ko je državo obiskalo okoli 33 milijonov turistov, prihodki od izvoza turističnih storitev pa so dosegli nekaj več kot 18 milijard evrov.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord