Ni. Vu. | 12. 1. 2024, 09:00

Skrajni čas, bi rekel marsikdo: premier napoveduje legalizacijo istospolnih zakonskih zvez in posvojitev

Profimedia

Drzen korak na poti proti enakopravnosti že sproža žgoče polemike.

Grški premier Kiriakos Micotakis je sporočil, da bo njegova država v naslednjih nekaj mesecih legalizirala istospolne zakonske zveze in hkrati omogočila istospolnim parom posvojitev otrok. Micotakis, vodja konzervativne stranke Nova demokracija, je v sredo zvečer dejal, da se mora diskriminacija na podlagi spolne usmerjenosti končno prenehati in da bi morali imeti istospolni pari enake pravice in dolžnosti kot heteroseksualni zakonski pari. Micotakis je poudaril, da gre za poroko v uradu matičarja, ne pa v cerkvi, ki se v Grčiji ostro upira takšnim zakonitim zvezam.

Profimedia

Dodatno je dejal, da ne želi, da bi ta tema razdelila grško družbo, in da spoštuje tiste, ki imajo drugačno mnenje, vendar gre za stvar, ki je že zakonita v veliki večini članic Evropske unije. Njegova najava bo zagotovo sprožila val neodobravanja, še posebej v cerkvenih krogih, ki imajo v Grčiji velik vpliv. Čeprav ima grška pravoslavna cerkev po ustavi status uradne cerkve v državi, nima moči neposrednega vpliva na odločitve vlade in parlamenta. Analitiki vendarle pričakujejo burne razprave o pravnih vidikih take odločitve. 

"Že dvajset držav v Evropi je že legaliziralo istospolne poroke. Ne izumljamo tople vode," je Micotakis dejal za državno televizijo ERT. Povedal je tudi, da bo novi zakon razširil pravice istospolnih parov na starševstvo, da bodo imeli pravico do posvojitve, vendar ne bodo imeli pravice do otrok od nadomestnih mater.

Micotakis je tudi poudaril, da se vladni predlog zakona razlikuje od predloga opozicijske levičarske stranke Siriza in da bo zakon zagotovil, da bodo otroci iz istospolnih zakonov imeli enake pravice kot otroci iz heteroseksualnih zakonov. "Ta koncept, da ženske postanejo stroji za izdelavo otrok po želji, ali kot je dejal vodja opozicije 'želim fantka in ne zanima me, kdo ga bo rodil', se ne bo zgodil. Bom zelo jasen, ne počnemo ničesar s pomočjo reprodukcije. Ničesar ne spreminjamo," je dejal Micotakis.

Profimedia

Grški premier je načrte, da razširi zakonske pravice tudi na istospolne pare, prvič napovedal julija lani. Civilne zveze istospolnih parov so bile v Grčiji zakonite že leta 2015. V tej državi je že od leta 1946 z ustavo zagotovljena pravica samskim moškim do posvojitve otrok. Na vprašanje, kako dolgo bo trajala javna razprava o predlogu zakona, je Micotakis odgovoril, da ne dolgo, in da pri glasovanju ne bo zahtevana strankarska disciplina.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol