16. 5. 2022, 13:29 | Vir: STA

Angleški Greenpeace razkriva prevaro vlade: tega ne bomo dovolili!

Profimedia

V odločni akciji, da preprečijo priplutje spornega tovora, so protestniki okoljevarstvene organizacije zasedli pomol. Za kakšno pošiljko gre?

Skupina 12 aktivistov je dobila dostop do terminalov v Essexu in se v nedeljo zvečer povzpela na pomol. Akcija je uperjena v preprečitev priplutja tankerja s 33.000-tonsko pošiljko ruskega dizelskega goriva. Policija je osem protestnikov že pridržala.

Prisilili so ga, da se obrne

"Nafta in plin poganjata vojno, in vojna v Ukrajini ni izjema. Vlada je obljubila, da bo blokirala ladje v ruski lasti, ki prihajajo v Združeno kraljestvo, a Putinova nafta in plin še vedno prihajata. Zato smo jim pokazali, kako se to dela," je Greenpeace UK zapisal na svoji spletni strani.

V Greenpeaceu protestirajo proti temu, da britanska vlada dopušča stekanje denarja za fosilna goriva k ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu.

"Financiramo vojno, naši računi za energijo in stroški goriva so zelo visoki, podnebna kriza pa je še večja. To se mora končati," je medtem pozvala strokovnjakinja za nafto in plin pri organizaciji Greenpeace UK Georgia Whitaker.

Tanker je ruski, a pluje pod grško zastavo

Iz okoljevarstvene organizacije so medtem sporočili, da več protestnikov ostaja na svojih mestih, pri čemer je en aktivist na razkladalnih ceveh, drugi visi na pomolu, ostali pa zasedajo pomol in preprečujejo tankerju, da se priveže.

 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Greenpeace International 🌍 (@greenpeace)

Britanska vlada je sicer prepovedala vplutje v Veliko Britanijo ladjam, ki so v lasti, upravljanju ali pod zastavo Rusije, vendar pa nič ne preprečuje, da bi priplula ladja z rusko nafto, ki je v lasti drugih držav. Tako tanker, ki je namenjen na terminal v Essexu, pluje pod grško zastavo, vendar prevaža gorivo iz ruskega pristanišča Primorsk, pravijo informacije Greenpeacea.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord