R.S. | 13. 1. 2023, 20:47

Žalostne posledice šest let po uničujočem požaru: čedalje več gasilcev diagnosticiranih z rakom

MintPressNews/sonstvoher/Twitter/fotomontaža

V dimu je bilo prisotnih več kancerogenih elementov, kontaminirano območje pa se je raztezalo tudi v oddaljenosti 200 metrov. 

Kmalu bo minilo šest let od uničujočega požara v stolpnici Grenfell, ki velja za najhujši požar v Veliki Britaniji po drugi svetovni vojni. Tragedija, ki jo je povzročil pokvarjen hladilnik v četrtem nadstropju, je terjala smrt 72 ljudi, nekaj jih je umrlo v bolnišnici več mesecev po nesreči. Več kot 70 ljudi je bilo poškodovanih, več kot 230 posameznikom pa je uspelo pravočasno zbežati iz zgradbe. 

Gasilci so utrpeli hude posledice

Požar je gasilo približno 1300 gasilcev, ki so bili na terenu tudi po 10 ur. Obkrožal jih je strupen dim, prav tako so bili izpostavljeni visoki vročini in velikim fizičnim naporom, poroča Independent. V dimu je bilo prisotnih več kancerogenih elementov, kontaminirano območje pa se je raztezalo tudi v oddaljenosti 200 metrov. Najbolj na udaru so bili gasilci in prebivalci stolpnice. 

Čedalje več gasilcev zdaj, skoraj šest let po nesreči, poroča o težavah s pljuči. Pri več kot desetih so odkrili raka. Pri večini so odkrili levkemijo ali raka prebavil. V šestih letih so se nekateri soočali tudi z drugimi zdravstvenimi težavami, kot so bolezni srca in odpoved ledvic, nekaj jih je utrpelo tudi možgansko kap. "Pričakujemo, da bodo izvidi zdravstvenih preiskav zelo slabi," je dejal eden izmed gasilcev. Unija gasilskih brigad je začela na pristojne organe naslavljati zahteve po dodatnih zdravniških pregledih njihovih ekip.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol