17. 10. 2023, 16:15 | Vir: STA

Policija pridržala znano podnebno aktivistko Greto Thunberg

Profimedia

Mlada Švedinja je ostro kritizirala dogovore, ki jih po njenih besedah sklepajo predstavniki politike in energetske panoge.

Britanska policija je na protestu ob letnem srečanju energetskega sektorja v Londonu pridržala švedsko podnebno aktivistko Greto Thunberg. Protestniki, ki nasprotujejo sektorju fosilnih goriv, so med drugim blokirali vse dostope na prizorišče srečanja.

Profimedia

Policija je aktivistko odpeljala s prizorišča in jo umaknila v policijsko vozilo. Thunbergova je pred tem v izjavi za medije ob robu protesta ostro kritizirala dogovore "za zaprtimi vrati", ki jih po njenih besedah sklepajo predstavniki politike in energetske panoge. Gre za uničujoče prakse v škodo planeta, je poudarila.

Na srečanju številni pomembneži

Tudi sicer se je nekaj sto protestnikov zavzelo za opuščanje fosilnih goriv. Kot so opozorili, se naložbe v ta sektor še vedno povečujejo, čeprav bi morali početi ravno obratno. "Povsem jasno je, da se je sektor fosilnih goriv zelo jasno zavedal posledic svojih poslovnih modelov, a ni storil ničesar," je dejala Thunbergova.

Profimedia

Udeležence letnega srečanja energetskega sektorja bodo sicer med drugim nagovorili glavni izvršni direktor Shella Wael Sawan, prvi mož TotalEnergies Patrick Pouyanne in generalni direktor savdskega energetskega velikana Saudi Aramco Amin Nasser.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol