R. K. | 3. 9. 2022, 11:26 | Vir: STA

Trpljenje najbolj ranljivih: koliko žrtev je med ukrajinskimi otroki že terjala vojna?

Profimedia

Kljub vojnim razmeram v državi se je tudi za več sto tisoč ukrajinskih učencev, dijakov in študentov nedavno začelo novo šolsko leto - v zakloniščih.

Od začetka ruske invazije pred več kot pol leta je bilo v Ukrajini ubitih najmanj 380 otrok, še vsaj 737 pa jih je bilo ranjenih, je prek Telegrama sporočilo ukrajinsko generalno državno tožilstvo. Ob tem je poudarilo, da gre za preliminarne podatke, saj je na območjih, ki jih zasedajo ruske sile, takšne podatke težko zbirati.

Največ ranjenih in ubitih otrok so zabeležili v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine, in sicer 388, poroča nemška.. Z 204 ubitimi ali ranjenimi otroki ji sledi regija Harkov.

Profimedia

Številke Unicefa še nekoliko višje

Na otroške žrtve v vojni v Ukrajini je avgusta opozoril tudi Unicef. Ta je zabeležil, da je bilo v šestih mesecih vojne v spopadih ubitih ali ranjenih najmanj 972 otrok, kar je v povprečju pet otrok na dan.

Ob tem so pri humanitarni organizaciji opozorili, da so otroci, ki bežijo pred nasiljem, izpostavljeni tudi velikemu tveganju, da se bodo ločili od svoje družine, kot tudi nasilju, zlorabam, spolnemu izkoriščanju in trgovini z ljudmi.

V Ukrajini je bilo zaradi bombardiranja ali obstreljevanja doslej poškodovanih tudi 2328 izobraževalnih ustanov, 289 pa jih je bilo popolnoma uničenih.

Profimedia

Pouk v zakloniščih

Kljub vojni se je tudi za več sto tisoč ukrajinskih učencev, dijakov in študentov pred dvema dnevoma začelo novo šolsko leto. Pouk v ukrajinskih šolah naj bi sicer potekal v bunkerjih, s katerimi je opremljena večina šol, medtem ko bodo morale tiste šole, ki bunkerjev nimajo, pouk izvajati na daljavo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.