16. 10. 2023, 12:27 | Vir: STA

Po napadu z nožem zdaj na šoli prejeli še grožnjo z bombo

Profimedia

V Franciji so evakuirali šolo, ki je bila v petek prizorišče napada z nožem.

Srednjo šolo v mestu Arras na severu Francije, kjer je minuli petek moški, oborožen z nožem, do smrti zabodel učitelja in ranil tri osebe, so morali danes zjutraj evakuirati zaradi grožnje z bombo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Grožnjo je šola prejela prek spleta, so navedle oblasti. Na tej šoli, kot drugod po Franciji, bi se sicer morali šolarji in učitelji v popoldanskih urah z minuto molka pokloniti 57-letni žrtvi petkovega napada.

Njegov morilec, 20-letni nekdanji učenec šole ingušetskega rodu, je bil po napadu pridržan. Je stari znanec policije in je v policijskih kartotekah označen kot islamistični skrajnež.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je v petek ob obisku prizorišča napada Francoze pozval, naj ostanejo enotni in se zoperstavijo barbarstvu islamističnega terorizma.

Profimedia

Napad v Arrasu se je zgodil med naraščanjem napetosti v številčni francoski muslimanski in judovski skupnosti zaradi konflikta med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas. Francoski notranji minister Gerald Darmanin je dejal, da nedvomno obstaja povezava med tem konfliktom in napadom v Arrasu.

Petkov napad se je zgodil tik pred tretjo obletnico umora učitelja Samuela Patyja. Tega so 16. oktobra 2020 obglavili v bližini njegove srednje šole v kraju Conflans-Sainte-Honorine nedaleč od Pariza, deset dni po tem, ko je dijakom med poukom o svobodi izražanja pokazal karikature preroka Mohameda. Napadalca, 18-letnega ruskega begunca čečenskega rodu, je ubila policija.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol