28. 11. 2023, 20:28 | Vir: STA

Dogovor je bil kršen: več oseb je streljalo na izraelske vojake, se bo premirje vseeno podaljšalo?

Profimedia

Hamas je izpustil novih 12 talcev.

Palestinsko gibanje Hamas je danes Rdečemu križu predalo 12 talcev, ki jih je zajelo v začetku oktobra, je potrdila izraelska vojska. Med njimi je deset Izraelcev in dva tuja državljana. Kmalu naj bi sledila tudi izpustitev okoli 30 Palestincev iz izraelskih zaporov. To bo že peta izmenjava ujetnikov med Hamasom in Izraelom.

Hamas je talce izpustil v skladu z veljavnim dogovorom o začasni prekinitvi ognja. Dogovor je v veljavo stopil v petek in naj bi prvotno trajal do danes, a sta se vpleteni strani ob posredovanju Katarja, Egipta in ZDA v ponedeljek uspeli dogovoriti o podaljšanju prekinitve spopadov za dva dni.

Kljub dogovoru pa je na območju Gaze danes prišlo do izmenjave ognja. Več oseb naj bi streljalo na izraelske vojake, na dveh lokacijah v bližini položajev izraelskih sil pa naj bi eksplodirale tri eksplozivne naprave. To pomeni, da je bilo premirje kršeno, je sporočila izraelska vojska in dodala, da je več vojakov utrpelo lažje poškodbe.

Profimedia

Izraelska vojska je prav tako opozorila, da Hamas v Gazi hrani trupla treh njihovih vojakov. Število izraelskih vojakov, ki so bili ubiti od 7. oktobra, je tako naraslo na 395, poroča katarska televizija Al Jazeera. Tudi Hamas je potrdil izmenjavo ognja v Gazi, a je za kršenje dogovora o začasnem premirju obtožil izraelske sile. Ob tem je palestinsko gibanje poudarilo, da bodo še naprej spoštovali dogovor, dokler bo to počel tudi Izrael.

Izrael je pripravljen podaljšati trenutno premirje, je po poročanju britanskega BBC naznanil tiskovni predstavnik izraelske vlade Ejlon Levi. "Dovolili bomo izpustitev še 50 palestinskih zapornikov, če bo Hamas želel nadaljevati z izpuščanjem talcev," je pojasnil. Ob tem je dodal, da bodo, ko bo Hamas prenehal osvobajati talce, nadaljevali z vojaškimi operacijami in izvajanjem pritiska na palestinsko oboroženo gibanje, da zagotovijo izpustitev vseh preostalih talcev, še poroča BBC.

Ameriški predsednik Joe Biden pa je Izrael opozoril, da se mora pri pričakovani ofenzivi na jugu Gaze izogniti množičnemu razseljevanju civilistov, ki smo mu bili priča med napadom na sever te palestinske enklave, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po podatkih Združenih narodov je zaradi izraelske ofenzive v Gazi razseljenih že okoli 1,7 milijona ljudi.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol