7. 2. 2024, 20:13 | Vir: STA

Hamas predlagal začasno premirje, a Izrael ga je odločno zavrnil: to bi zgolj ustvarilo pogoje za "še en pokol"

Profimedia

Izraelski premier je odločno zavrnil mmožnost premirja s Hamasom ter napovedal popolno zmago v nekaj mesecih.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je danes v televizijskem nagovoru sporočil, da je oboroženim silam odredil, naj bodo pripravljene na delovanje v Rafi na jugu Gaze, kamor se je zateklo več kot milijon palestinskih beguncev. Ob tem je zavrnil "bizarne zahteve" palestinskega gibanja Hamas in napovedal popolno zmago v nekaj mesecih.

Netanjahu je tudi danes vztrajal, da je treba ohranjati vojaški pritisk na Hamas, saj da bo to privedlo do izpustitve talcev, ki jih je palestinsko gibanje zajelo med nasilnim vdorom v Izrael 7. oktobra lani.

Kot je prepričan, sprejetje zahtev Hamasa za premirje ne bi privedlo do izpustitve talcev, pač pa bi zgolj ustvarilo pogoje za "še en pokol", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Profimedia

Izrael je v torek začel preučevati odziv Hamasa na predlog za novo prekinitev ognja v Gazi. Odziv Hamasa naj bi predvideval prekinitev ognja za 135 dni. V tem času bi gibanje izpustilo vse talce v zameno za več palestinskih zapornikov. Izrael pa bi umaknil svoje sile iz Gaze in skupaj s Hamasom sklenil dogovor o koncu vojne.

Hamas je v torek sporočil, da je Katarju in Egiptu predal svoj odziv na predlog. Še istega dne je ameriški državni sekretar Antony Blinken ta odziv posredoval Izraelu, kjer ga sedaj preučuje izraelska obveščevalna služba Mosad.

Upanje, da bi lahko z dogovorom lahko dosegli izpustitev talcev, je Blinken izpostavil danes, ko se je vnovič mudil v Izraelu, kjer se je med drugim srečal tudi z Netanjahujem, navaja portal ameriške televizije CNN.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord