16. 11. 2023, 20:22 | Vir: STA

Hamas napadel izraelske vojake v Jeruzalemu in enega ubil

Profimedia

Napadalci so imeli pri sebi pištole, sekire in strelivo za izvedbo "večjega napada ali pokola v Izraelu".

Trije strelci so danes napadli kontrolno točko v bližini Jeruzalema in ubili enega pripadnika izraelskih varnostnih sil, še pet pa je bilo ranjenih. Policija je napadalce ubila. Odgovornost za napad na kontrolno točko na vhodu v predor, ki povezuje zasedeni Zahodni breg z Jeruzalemom, so prevzele brigade Ezedin al Kasam. Te so na Telegramu zapisale, da je bil napad maščevanje za "nenehno izraelsko prelivanje krvi v Gazi".

Po navedbah izraelske vojske je umrl 20-letni vojak, ki je v napadu utrpel strelne rane. Komisar izraelske policije Kobi Šabtaj je pojasnil, da so imeli napadalci pri sebi pištole, sekire in strelivo za izvedbo "večjega napada ali pokola v Izraelu".

Profimedia

Izraelsko obleganje in bombardiranje Gaze se je začelo 7. oktobra, ko so napadi Hamasa v Izraelu zahtevali življenja 1200 ljudi. V izraelski ofenzivi, ki je sledila, je bilo v Gazi ubitih okrog 11.500 ljudi. Napetosti so se v tem času okrepile tudi na Zahodnem bregu, kjer je po podatkih tamkajšnjih palestinskih oblasti izraelska vojska od 7. oktobra prijela več kot 2000 ljudi. V spopadih pa je bilo ubitih najmanj 180 Palestincev in trije Izraelci.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol