R.S. | 16. 11. 2023, 15:12

Agonija v Hamasovih predorih: noseča talka rodila v ujetništvu

Profimedia

Hamasovi teroristi so ugrabili približno 200 talcev, ki preživljajo pravi pekel. 

Sara Netanjahu, žena izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, je v pismu prvi dami ZDA Jill Biden razkrila podrobnosti o Hamasovih ugrabitvah izraelskih talcev. V pismu, ki ga je objavil premierjev urad, pripoveduje o noseči talki, ki je rodila v ujetništvu, poroča OE24. "Ena od ugrabljenih žensk je bila noseča. V ujetništvu je rodila otroka. Tako kot jaz si lahko samo predstavljate, kaj se mora mladi materi vrteti po glavi, ko jo z novorojenčkom držijo v ujetništvu ti morilci."

V pismu je zapisala tudi, da Hamas in njegovi zavezniki na območju Gaze skrbijo za 32 otrok, med njimi tudi za desetmesečnega dojenčka. Sara Netanjahu poziva Jill Biden in druge prve dame, naj si skupaj prizadevajo za "takojšnjo izpustitev otrok" in drugih talcev. Med talci, ki so pritegnili veliko medijske pozornosti, je tudi Emily Hand, osemletna deklica, za katero so sprva mislili, da je mrtva. Njen oče je takrat za CNN s solzami v očeh povedal, da je bila smrt boljši izid kot ugrabitev.

Družine talcev so obupane.

Družine talcev so obupane.

Profimedia

"Rekli so mi, da so našli Emily in da je mrtva. Jaz pa sem rekel ja, ja in se nasmehnil, ker je bila to najboljša novica. To je bila najboljša možnost, na katero sem upal. Bila je bodisi mrtva bodisi v Gazi, in če veste, kaj počnejo z ljudmi v Gazi ... to je hujše od smrti." Nekaj tednov pozneje je družina deklice izvedela, da je prišlo do hude napake - trupla Emily namreč nikoli niso našli, zato predvidevajo, da jo je Hamas ugrabil. Od takrat se njena družina na vse pretege trudi, da jo čim prej pripeljejo nazaj domov. 

Hamas je 7. oktobra izvedel napad na Izrael, v katerem je bilo ubitih približno 1200 ljudi in ugrabljenih približno 200 talcev. Pokol v Izraelu je sovpadal z naraščajočimi poročili o antisemitizmu v ZDA in drugih državah, poroča CNN. Izrael se je nato odzval z letalskimi napadi na Gazo, katerih tarča je bil Hamas, ki pogosto uporablja civiliste kot živi ščit. Izraelski napadi so uničili domove in šole ter onemogočili dostop do življenjsko pomembne oskrbe. Vojna še traja, število smrtnih žrtev med palestinskimi civilisti pa se na gosto naseljenem območju Gaze vsak dan povečuje.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol