25. 11. 2023, 08:48 | Vir: STA

Drugi dan premirja: Izrael pričakuje nove izpustitve talcev

Profimedia

Izraelske oblasti so sporočile, da so že prejele seznam tistih, ki naj bi jih osvobodili. 

Palestinsko gibanje Hamas naj bi danes znova izpustilo nekaj talcev, zajetih v napadih 7. oktobra, v zameno pa naj bi Izrael osvobodil več zaprtih Palestincev. Izmenjava talcev in zapornikov naj bi potekala podobno kot v petek, številke pa za zdaj še niso znane. Dogovor o premirju medtem doslej v veliki meri drži.

Palestinsko gibanje Hamas naj bi danes v skladu z dogovorom znova izpustilo več talcev, potem ko so v petek ob prvem dnevu štiridnevnega premirja izpustili prvih 13 izraelskih talcev, zajetih med napadom na to državo 7. oktobra.

Katar, ključni posrednik pri dogovoru, naj bi danes objavil število zapornikov in talcev, ki bodo izpuščeni. Izraelske oblasti so sporočile, da so že prejele seznam tistih, ki naj bi jih osvobodili, vendar niso navedle števila ali natančnega časa, kdaj bo do tega prišlo.

Bo začasno premirje podaljšano?

Poleg trinajsterice je Hamas v petek izpustil še deset tajskih in enega filipinskega državljana. Njihova izpustitev naj sicer ne bi bila del prvotnega dogovora. V zameno je Izrael iz zapora Ofer na Zahodnem bregu izpustil 39 Palestincev - 24 žensk in 15 mladoletnikov.

Prekinitev ognja, ki je začela veljati v petek zjutraj, je doslej vzdržala in je v veliki meri utišala orožje na obeh straneh. Številni politiki so izrazili upanje, da bo začasno premirje podaljšano, med njimi ameriški predsednik Joe Biden.

Profimedia

Izraelska vojaška letala so sicer v petek v Gazi spuščala letake z opozorili, da vojne ni konec in da je "zelo nevarno" vračati se na sever palestinske enklave. Nekaj tisoč Palestincev se je kljub temu poskušalo premakniti proti severu, a so izraelske sile po navedbah tujih medijev nanje streljale. Združeni narodi ocenjujejo, da je bilo zaradi spopadov razseljenih 1,7 milijona od 2,4 milijona prebivalcev Gaze.

V okviru dogovora o prekinitvi ognja pa je v petek v Gazo prispelo tudi 200 tovornjakov s humanitarno pomočjo, gorivom, hrano in zdravili. To je bil po navedbah izraelskega obrambnega ministrstva največji humanitarni konvoj, ki je v Gazo prispel od 7. oktobra.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol