24. 11. 2023, 17:40 | Vir: STA

Hamas izpustil prve talce: "Dogovora o premirju in izmenjavi talcev se bomo držali, dokler se ga bo tudi Izrael"

Profimedia

Izraelski talci so bili predani Rdečemu križu, Hamas je osvobodil še 12 tajskih državljanov.

Palestinsko gibanje Hamas je v skladu z dogovorom, ki ga je sklenilo z Izraelom, izpustilo prvih 13 izraelskih talcev. Te je na egiptovski strani prehoda Rafa že prevzela izraelska varnostna služba.

Izraelski talci so na izraelskem ozemlju že opravili prvi zdravstveni pregled. Po prvih podatkih so videti zdravi, med njimi pa so štirje otroci in šest starejših oseb. Vojska je dodala, da bodo vojaki izpuščene talce pospremili do bolnišnic, kjer se bodo po tednih ujetništva ponovno združili s svojimi družinami.

V zameno je Izrael iz zapora Ofer na Zahodnem bregu izpustil 39 Palestincev – 24 žensk in 15 mladoletnikov. 

Hamas osvobodil še 10 tajskih državljanov

Tajski premier Srettha Thavisin je sporočil na omrežju X, da so predstavniki tajskega veleposlaništva že na poti, da prevzamejo 12 tajskih državljanov, ki so bili talci Hamasa v Gazi. Ob tem ni navedel, kje se nahajajo.

Rdeči križ, ki je sodeloval pri predaji in obe skupini talcev iz Gaze prepeljal do prehoda Rafa, pa je sporočil, da so izpustil deset tajskih in enega filipinskega državljana. Navedbo Rdečega križa je potrdilo tudi zunanje ministrstvo Katarja, ki je skupaj z Egiptom posredoval pri sklenitvi dogovora med Izraelom in Hamasom. Izpustitev Tajcev sicer ni del dogovora med Izraelom in Hamasom, v skladu s katerim se je davi začel štiridnevni humanitarni premor v spopadih

Po navedbah Al Jazeere je med več kot 200 talci, ki jih Hamas še vedno zadržuje v Gazi, približno polovica tujcev in dvojnih državljanov iz okoli 40 držav, vključno z Argentino, Veliko Britanijo, Čilom, Francijo, Nemčijo, Portugalsko, Španijo, Tajsko in Združenimi državami Amerike.

Vodja Hamasa: "Premirje bomo spoštovali, dokler ga bo Izrael"

Vodja palestinskega gibanja Hamas Ismail Hanije je v televizijskem nagovoru izjavil, da se bo gibanje držalo dogovora z Izraelom o premirju in izmenjavi talcev za palestinske zapornike, vse dokler bo dogovor spoštoval tudi Izrael. "Gibanje potrjuje, da se bo držalo dogovora in ga uspešno izvajalo, dokler bo tudi sovražnik zavezan temu dogovoru," je v nagovoru - prvem, odkar je davi začelo veljati štiridnevno premirje med sprtima stranema - dejal Hanije in dodal, da je dogovor plod težavnih pogajanj. Ob tem je zatrdil, da gibanje ne bo zapustilo svojih položajev v Gazi, prav tako pa zavrača vsakršno "zunanje vmešavanje" v to, kako bo območje vodeno v prihodnje.

Profimedia

Hamas naj bi sicer vsak dan premirja izpustil nove skupine talcev, skupno pa 50 od okoli 240, kolikor naj bi jih borci gibanja zajeli med napadom na Izrael 7. oktobra. V zameno naj bi Izrael izpustil najmanj 150 zaprtih palestinskih žensk in otrok.

Izraleci so se umaknili iz največje bolnišnice na območju Gaze

V zameno je Izrael iz zapora Ofer na Zahodnem bregu izpustil 39 Palestincev – 24 žensk in 15 mladoletnikov.  Poleg tega se je izraelska vojska medtem umaknila iz bolnišnice Al Šifa v Gazi. Kot smo poročali, je to največja bolnišnica na območju Gaze Al Šifa. Tja so vdrli prejšnji teden.

V bolnišnici naj bi sicer izraelska vojska našla podzemni predor, ki naj bi bil del podzemne mreže Hamasa, kot tudi orožje, smo poročali. Kljub umiku je tiskovni predstavnik ministrstva opozoril, da so razmere v bolnišnici še vedno težke. Poleg pomanjkanja medicinskih potrebščin in škode na stavbah je uničen glavni generator, ki je bolnišnici zagotavljal elektriko.

Profimedia

"Prizadevamo si za nadaljnje evakuacije iz bolnišnic v najkrajšem možnem času," pa je dejal tiskovni predstavnik Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Christian Lindmeier. Dodal je, da WHO "izjemno skrbi" za varnost približno stotih bolnikov in zdravstvenih delavcev, ki so po evakuaciji drugih na jug Gaze ostali v bolnišnici.

Spomnimo ...

Davi je v Gazi začelo veljati štiridnevno premirje med Izraelom in Hamasom, ki je sledilo dogovoru, ki sta ga sprti strani sprejeli ob posredovanju Katarja in Egipta. V skladu z dogovorom je Hamas danes izpustil 13 od okoli 240 talcev, ki jih je zajel med napadom na Izrael 7. oktobra. V zameno naj bi Izrael iz zaporov izpustil 39 Palestincev – 24 žensk in 15 mladoletnikov.

V Gazo je v okviru dogovor danes prišla tudi prva humanitarna pomoč. Prek mejnega prehoda Rafa na jugu enklave naj bi danes v enklavo prispelo predvidoma okoli 200 tovornjakov s pomočjo in štirje tovornjaki z gorivom.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord