8. 4. 2024, 21:03 | Vir: STA

Vse oči uprte v Hamas: bo sprejel predlog pogajalcev?

Profimedia

 Predlog so Hamasu podali pogajalci ZDA, Izraela in Katarja, kaj bi moral sprejeti?

Tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost ZDA John Kirby je novinarjem povedal, da je palestinsko islamistično gibanje Hamas dobilo predlog za premirje v Gazi in izpustitev talcev in čakajo na odgovor. Predlog so Hamasu podali pogajalci ZDA, Izraela in Katarja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kako bo odgovoril Hamas

"Trenutno smo na tem, da smo Hamasu predstavili predlog in čakamo na odgovor. Zdaj je odvisno od Hamasa, ali se bo odzval," je dejal Kirby, ki ni želel govoriti o podrobnostih predloga.

Vir pri Hamasu je potrdil, da v gibanju preučujejo dogovor o šesttedenski prekinitvi ognja, ki bi med drugim omogočil izpustitev izraelskih žensk in otrok v zameno za 900 palestinskih zapornikov. Kirby je tudi potrdil, da se je pogovorov konec tedna v Egiptu udeležil direktor Centralne obveščevalne agencije (Cia) Williams Burns.

Biden pritiska na Netanjahuja

Predsednik ZDA Joe Biden je Burnsa poslal v Kairo le nekaj dni po telefonskem pogovoru z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem, v katerem je posvaril pred možnostjo spremembe politike ZDA, če Izrael ne bo sprejel več ukrepov za zaščito civilistov v Gazi. Med pogovorom je Biden tudi bolj pritisnil na Netanjahuja glede prekinitve ognja in ga pozval, naj pooblasti svoje pogajalce, da nemudoma sklenejo dogovor o vrnitvi talcev, so sporočili iz Bele hiše.

Profimedia

Kirby je povedal, da je Izrael zdaj sprejel več ukrepov za dostavo pomoči v Gazo. "Včeraj smo videli več kot 300 tovornjakov, ki so vstopili v Gazo, in to je napredek," je dejal, vendar dodal, da mora to postati trajno, pomoč pa se mora še povečati."Toda očitno moramo videti, da se bo to število povečalo in da bo trajno, da bi se resnično spoprijeli s hudimi humanitarnimi razmerami v Gazi," je dodal.

Izraelski uradniki naj bi v prihodnjih dneh obiskali tudi Belo hišo za pogovore z Američani glede načrtovane ofenzive v Gazi, ki ji ZDA nasprotujejo.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol