11. 7. 2023, 18:46 | Vir: STA

Neverjetno: moški za drobiž kupil zdelano knjigo, po njegovi smrti pa so zanjo iztržili celo bogastvo

Profimedia/fotomontaža

Dragoceni knjižni izvod so našli v eni od stotih škatel med pokojnikovo zapuščino. 

Redek izvod knjige o Harryju Potterju, ki je bil nekoč naprodaj za 30 penijev (danes je to enako 34 evrskim centom), so na dražbi prodali za 10.500 funtov oziroma nekaj več kot 12.000 evrov. Zmagovalno ponudbo je prek spleta oddal kupec iz Los Angelesa, je dejal dražitelj Richard Winterton iz dražbene hiše v Lichfieldu in izrazil navdušenje nad prodajo.

Knjigo je našla pokojnikova sestra

Knjigo prve izdaje prvega dela serije o čarovniku Harryju Potterju z naslovom Harry Potter in kamen modrosti je za 30 penijev kupil neimenovan moški iz Staffordshira, ki je umrl letos, našla pa jo je njegova sestra.

Knjiga, ki je izšla leta 1997, je bila ena od 300 knjig, izdanih za knjižnice, moški pa jo je kupil v eni od knjižnici v Wolverhamptonu. Prva izdaja knjige je sicer skupno štela 500 izvodov.

Profimedia

Vedel, da jo ima, a je ni našel

Po besedah sestre lastnika, ki ni želela biti imenovana, se je brat vse življenje navduševal nad knjigami, revijami, stripi in spominki. Zbirati jih je začel že v šoli. Kot je dejala, se je knjiga skupaj z drugimi med bratovo selitvijo pred štirimi leti romala v eno izmed stotih škatel, od katerih so se nekatere tudi izgubile.

Lastnik je sicer vedel, da knjigo ima, a ni vedel kje, zato so tudi svojci domnevali, da se je izgubila. Knjigo je nato po smrti lastnika, ki je nepričakovano umrl pri 55 letih, našla ekipa iz dražbene hiše Richarda Wintertona, ki je pregledala njegovo premoženje.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord